Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Vin till kräftor – här är drycken som passar bäst

18 dec, 2020 
Vin till kräftor och drycken som passar bäst till kräftor
Är du sugen på kräftor men inte helt säker på vad du ska dricka till? ELLE Mat & Vin tipsar om god dryck perfekt till kräftor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
12 goda tilltugg till nyårsmiddagenBrand logo
12 goda tilltugg till nyårsmiddagen

Att hitta rätt dryck till maten är inte nödvändigtvis helt lätt. Här hittar du några smarta knep värda att ha i åtanke när du letar efter passande vin, öl eller alkoholfritt till kräftor.

Bra att veta när du väljer dryck till kräftor och skaldjur

Tänk på att kräftor och skaldjur har en framträdande smak av umami. Umami passar bra med friska drycker och sötma, vilket vi både kan hitta i alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Se dock upp för sträva drycker och fatkaraktär då de inte gifter sig speciellt bra med skaldjur.

Syrligt möter friskt

Kräftornas syrliga karaktär med märkbar sälta i kombination med umami passar bäst tillsammans med ett sött, friskt vin. Kom ihåg att undvika vin med fatkaraktär. Ett friskt och fruktigt vin alternativt en druvig variant är att rekommendera. På Systembolaget kan du hålla koll på sötmaklockan som gärna får ha ett värde mellan tre till sex.

Vin och dryck som passar till kräftor
Älskar du kräftor lika mycket som vi gör? Hitta läckra kräftrecept här! Foto: Lisa Björner.

Salt möter beskt

För dig som vill dricka öl till kräftor är det bra att leta efter en ljus lager, som en tysk pilsner, eller en mellanmörk lager som gifter sig väl till de salta kräftorna. Beskan från ölen minskar i kombination med sältan, så här rekommenderas ett klockvärde mellan fem till åtta.

Annons

Alkoholfritt till kräftor

Vill du dricka alkoholfritt till kräftorna? Testa ett ljust alternativt mellanmörkt lageröl! Ölen får gärna ha en medelstor beska som kompletterar de salta kräftorna på ett bra sätt. Alkoholfritt vitt vin är ytterligare ett tips, allra helst en variant med märkbar sötma och hög fruktsyra.

Källa: Systembolaget.

Sugen på kräftor? Här hittar du flera läckra recept!

LÄS MER:

Vin till skaldjur – spana in alla dryckestips här

Vin till nyårsmaten – här är drycken som passar bäst

Vin till oxfilé – våra bästa dryckestips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons