Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Vegetarisk veckomeny av ELLE-bloggaren Therese Elgquist

24 feb, 2023 
AvJenny Lundberg
Vegetariska recept av Therese Elgquist
Planera veckans vegetariska måltider med inspiration från ELLE-bloggaren Therese Elgquist och ta del av hennes bästa tips för att kombinera ihop en matig sallad. Vi har samlat recepten du inte vill missa!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood: Vodkapasta

ELLE-bloggaren Therese Elgquist är matkreatören och koksboksförfattaren som vill inspirera fler till att upptäcka allt vad växtbaserad mat har att erbjuda. I sin blogg delar hon med sig av recept med allt från färgglada sallader, krämiga tillbehör till matiga vardagsätter. Ta del av Thess bästa tips för en vegetarisk veckomenyn!

Therese Thess Elgquist om vegetarisk mat
Therese Elgquist.

Therese Elguist bästa tips för vegetarisk veckomeny

Att planera veckans måltider kan kännas svårt – men allt börjar med ett bra basskafferi, berättar Therese. Med ett bra basskafferi som innehåller quinoa, kikärtor eller bulgur kan man enkelt komplettera med färska grönsaker i säsong för att få till en god måltid. Ett annat tips som Thess delar är att jobba med samma ingredienser – men att kombinera dem på olika vis, så man slipper laga hela måltider varje dag.

Annons

– Om du på måndagen ska äta en sallad med quinoa kan du se till att koka dubbelt så mycket, så att du kan servera den till grytan du ska äta om ett par dagar. Om du rostar rotsaker till quinosalladen kan du passa på att rosta en plåt extra så att du kan mixa ner resten av rotsakerna till en soppa ett par dagar senare. På så sätt slipper du laga hela rätter varje dag – istället lagar du mer av vissa komponenter som kommer igen i rätterna, säger Thess.

När Thess gör en sallad består den alltid av olika komponenter: Ett sädesslag som quinoa, ris, durra, dinkel, bulgur eller pasta och nudlar. Sedan två till tre grönsaker, sallad eller spenatblad, en god röra eller dressing och topping som rostade nötter, russin eller örter. Sedan väljer hon alltid någon baljväxt som kikärtor och linser, men även produkter som tofu eller växtbaserad färs på mungbönor för extra protein.

– Tänk också på texturer! Om du rostar ett par grönsaker i ugnen är det gott att bryta av med hackad gurka eller tomat som den tredje grönsaken.

Annons

Sallad med pumpa, grönkål och kikärtor

Recept på sallad med pumpa, grönkål och kikärtor
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TA DEL AV RECEPTET HÄR >>

Vilken maträtt återkommer oftast hos dig?

– Det är nog ändå sallader och bowls, men de ser ut på olika sätt. En av de absolut vanligaste är “hummus bowls” en skål där jag sprider ut hummus i botten och toppar med olika grönsaker som jag råkar ha hemma. Exempelvis rostade rotfrukter, masserad grönkål, en tomatsallad och tärnad avokado. Ibland lägger jag till lite quinoa och kanske tofu eller tempeh.

Annons

Vilka råvaror har du alltid hemma?

– Grönkål, morötter, kikärtor och tahini. Jag måste kunna svänga ihop en hummus eftersom det ofta är basen i mina rätter.

HUMMUS PÅ SÖTPOTATIS OCH ROSTAD VITLÖK

Hummus på sötpotatis och rostad vitlök, recept
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TA DEL AV RECEPTET HÄR >>

För Thess är matlagningen en mysig stund när hon kan varva ner och koppla bort allt annat, oavsett om det är vardag eller helg.

– Jag lägger lika mycket tid på matlagningen under vardagen som på helgen. Det som skiljer sig är snarare när jag har folk hemma på middag, då gillar jag att slå på stort, även om det är på en vardag. Jag brukar köra på ett gott bröd serverat på ett fat med utspridd färskost toppat med soltorkade tomater, oliver och färska örter, en enkel men svindlande god pasta till huvudrätt och gärna något litet sött som en chokladtryffel eller något mumsigt till dessert.

Annons

ENKEL SAFFRANSPASTA MED MASCARPONE OCH BURRATA

Thess pasta recept med saffran, mascarpone och burrata
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TA DEL AV RECEPTET HÄR >>

Glass med salt jordnötskaramell

Recept på glass med salt jordnötskaramell
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TA DEL AV RECEPTET HÄR >>

Annons

Vilken är den bästa rätten att ha med som matlåda?

Linsgryta är en favorit under årets kallare perioder, och en ”chopped salad” under sommarens varma månader. En chopped salad är en sallad där ingredienserna är hackade i jämnstora bitar och svängd med lite bladgrönt, något kokt sädesslag så som quinoa, rött ris, dinkel eller bulgur och gärna någon dressing – kanske även en klick hummus ovanpå. Det är dessutom en bra restsallad att göra av sådant du finner i kylen.

"Chopped salad" med quinoa, sötpotatis och tahini

chopped salad med quinoa, sötpotatis och tahini recept
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TA DEL AV RECEPTET HÄR >>

Annons

Till sist, vilka är de enklaste stegen till att laga mer grön mat i vardagen?

– Jag tror att det viktigaste är att känna sig bekväm med hur man tillagar olika grönsaker till att börja med, då finns det så många möjligheter! Jag har ungefär fyra grundrätter som jag alltid lagar, men varierar på olika sätt. Börja med att hitta ett par “grundrätter” som du gillar, och utforska sedan genom att variera dem – byt ut en grönsak mot en annan eller ringla över en annan dressing.

Recept Pizza med svampkräm, potatis och tryffelolja

Pizza med svampkräm, potatis och tryffelolja
Klicka på bilden för att komma till receptet.

TA DEL AV RECEPTET HÄR >>

Annons

Läs Thess blogg på ELLE här och följ henne på Instagram här!

Middag hos Wood: DukningBrand logo
Middag hos Wood: Dukning
Annons