Varning! Därför ska du inte äta färsk kyckling

Varning! Därför ska du inte äta färsk kyckling

Att äta färsk kyckling kan göra dig rejält sjuk. Det enligt smittoskyddsläkaren Signar Mäkitalo som nu går ut med en varning.
10 mars, 2017
Färsk kyckling. Foto: Shutterstock

Färsk kyckling. Foto: Shutterstock

Allmänheten bör undvika att äta färsk kyckling. Det anser smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo, som nu varnar för konsekvenserna.

– Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger han till TT i en artikel som bland annat Aftonbladet publicerat.

Läs även: Varning! Därför ska du inte grilla lax i aluminiumfolie

Anledningen till att han går ut med varningen är att antalet insjuknade har ökat kraftigt den senaste tiden. Myndigheterna har inte vidtagit några åtgärder och anser att det är branschen som ska lösa situationen, något som inte heller skett enligt TT.

– Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, säger Signar Mäkitalo till TT.

Kan bli rejält sjuk

Man kan bli rejält sjuk av en Campylobacterinfektion, enligt smittskyddsläkaren.

– Man kan få hög feber, blodig avföring och väldiga magsmärtor. I efterförloppet kan man även drabbas av ledbesvär och om man har otur kan man drabbas av blodförgiftning.

Om man ändå vill fortsätta äta färsk kyckling, måste man vara ”extremt noggrann” när man tillagar den, säger Mäkitalo till TT.