Världens godaste pepparkakor och lussebullar?

Världens godaste pepparkakor och lussebullar?

Håkan Johansson på Bageri Brillo delar här med sig av sina omåttligt goda recept på pepparkakor, lussebullar och saffransskorpor.
26 november, 2015

Håkan Johansson på Bageri Brillo utsågs till världsmästare i kategorin ”sötebröd” i Bakery Masters 2014. Hemligheten bakom hans goda pepparkakor? Glögg i degen!

1. Pepparkakor

600 g vetemjöl

300 g socker

250 g smör

75 g grädde

50 g glögg (Lucia Choklad, nr 7650, 85 kr)

125 g mörk sirap

7 g bikarbonat

7 g kanel

7 g ingefära

4 g nejlika

4 g kardemumma

4 g pomerans

1 st apelsin (rasp av skalet)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en deg. Degen ska bara gå ihop. Plasta in och lägg i kyl 2 timmar innan användning.

2. Lussebullar

500 g mjölk

50 g jäst

1250 g vetemjöl

250 g socker

250 g smör

1 st ägg

10 g salt

1 påse saffran

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en köksmaskin ca 2 minuter långsamt. Öka hastigheten och knåda degen ca 5-6 minuter. Lägg degen i en skål och täck med plast och låt jäsa ca 30 minuter. Dela upp degen i 60 grams bitar och rulla ut lussebullar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 1 1/2 timme till 2 timmar. Sätt in i ugn på 220 grader och baka i ca 6-7 minuter. Tag ut och pensla med ett ägg.

3. Saffransskorpor

120 g smör

120 g socker

300 g vetemjöl

60 g ägg

2,5 g bakpulver

15 g vaniljsocker

1,5 g hjorthornsalt

1 påse saffran

50 g hackad mörk choklad

50 g rostade hasselnötter

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en deg. Dela degen i tre bitar. Rulla ut degen till plåtens längd. Baka på 200 grader i ca 20 minuter. Tag ut och låt svalna. Skär ca 1 cm skivor och lägg upp på plåt och torka i 160 grader ca 20 minuter.

Håkan Johanssons pepparkakor, lussebullar och saffransskorpor.

Håkan Johanssons pepparkakor, lussebullar och saffransskorpor.

Håkan Johansson serverar glöggen Lucia Choklad.

Håkan Johansson serverar glöggen Lucia Choklad.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: