Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

5 vanliga misstag många gör när de vill äta nyttigt

13 jan, 2019 
AvMalin Ny
Har du koll på kalorierna i en smoothie bowl?
Du tror att du äter nyttigt, men har du verkligen koll på antalet kalorier i den där Instagram-vänliga smoothie bowlen eller glaset vin till maten?
Annons

Du tränar, äter varierat och får lagom med sömn i hopp om att nå dina uppsatta hälsomål – men står trots det kvar och stampar på samma plats som innan.

Vi listar fem vanliga hälsomisstag som gör att du inte når hela vägen fram och får de resultat du vill ha.

1. Du testar ständigt nya dieter

Oavsett om du vill gå ner i vikt eller känna dig piggare krävs en livsstilsförändring från din sida. Att ta en snabbkur, som att till exempel fasta eller juica, fungerar kanske på kort sikt men så fort du återgår till normala rutiner är du ofta tillbaka på samma plats som innan. Det mest effektiva på lång sikt är att äta en varierad kost med bra råvaror, att äta en lagom stora portioner och att motionera.

2. Du äter för stora/många mellanmål

Ett bra mellanmål före lunch och middag håller blodsockernivån i kroppen stabil, och är därför en bra och hälsosam rutin att föra in. Men det är skillnad på mellanmål och mellanmål, och kanske äter du lite mer än vad som var tänkt från början. Äter du två nävar nötter istället för en får du i dig betydligt mer kalorier, och många färdiga mellanmål som går att köpa i affären innehåller onödigt mycket socker. Tänk på att ditt mellanmål ska innehålla mycket protein och bra fetter, och att målet är att du ska hålla dig mätt till nästa måltid. Försök att undvika snabba kolhydrater, och att hålla dig till 200 kalorier när det gäller mellanmål.

Annons

3. Du glömmer kalorierna i vinet

Oftast är vi bäst på att fokusera på maten när vi försöker leva nyttigt, men det vi dricker spelar minst lika stor roll. Vin, öl, drinkar – alla alkoholhaltiga drycker – innehåller kalorier och socker. Ett glas då och då är självklart inte hela världen men om du går loss under en helg får du i dig en större mängd kalorier, trots att du har ätit nyttigt och hälsosamt hela veckan. Håll koll på hur mycket du dricker och välj dryck med omsorg. Torrt vin och genomskinlig sprit är till exempel bättre än mörka och söta varianter.

Alkohol innehåller många kalorier.
Alkohol innehåller många kalorier.

4. Du förbjuder vissa livsmedel

Att förbjuda viss mat är ett vanligt misstag och det är inte svårt att lista ut varför. Att inte få äta sina matfavoriter – till exempel pizza, hamburgare eller godis – blir helt enkelt för tråkigt i längden och kan göra att den mest ambitiöse ger upp. En bättre strategi är att äta din älsklingsmat vid enstaka tillfällen och i måttlig mängd. Att äta en hamburgare är till exempel ingen katastrof, och genom att äta med måtta kanske du till slut upptäcker att du inte behöver äta så mycket som du trodde från början.

Annons

5. Du tror att alla sallader är nyttiga

En näringsrik sallad med grönsaker, protein och bra fett är självklart ett bra lunchval, men många glömmer bort att dressingen kan vara väldigt kaloririk, liksom bacon, ost och krutonger. Avokado och olivolja innehåller bra fetter, men är också kaloririka, så det kan vara en bra idé att hålla koll på hur mycket du får i dig där också.

Quinoa- och quornsallad med bönor och nötter.
Quinoa- och quornsallad med bönor och nötter.

Källa: Expressen Foto: IBL

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons