Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Vaniljsemlor med päron

05 jan, 2023 
AvLouisa Lorang
Recept på vaniljsemlor med päron
Är du en av dem som inte gillar mandelmassa men fortfarande vill äta semlor? Då är en vaniljsemla med päron något för dig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du helgsemlan med likörBrand logo
Så gör du helgsemlan med likör

Vaniljsemlor med päron

Förbered vaniljkrämen i god tid.

Så gör du vaniljsemlor med päron

14 semlor

Annons

Du behöver:

1 sats semmelbullar, se grundrecept

Vaniljkräm:

½ vaniljstång
2 ½ msk (20 g) majsstärkelse
70 g äggula (ca 2 medelstora äggulor)
1/3 dl (30 g) strösocker
2 dl standardmjölk

Garnering:

4 päron
3 msk rörsocker
Lite florsocker

Gör så här:

  1. Gör semmelbullar enligt grundreceptet, tills färdigjästa men ej gräddade.
  2. Skrapa fröna ur en halv vanilj-stång. Vispa ihop vaniljfrön, majsstärkelse, äggulor och socker i en skål med elvisp.
  3. Värm upp mjölken till strax under kokpunkten. Vispa ner lite av den varma mjölken i äggsmeten. Häll sedan ner äggsmeten i kastrullen med mjölk och vispa på låg värme tills krämen tjocknar. Använd en termometer och låt krämen bli 80–85°, akta så massan inte skär sig. Häll genast krämen i en skål och täck med plastfolie. Låt vila i minst 4 timmar i kylen, gärna över natten.
  4. Gör en fördjupning i mitten av varje färdigjäst bulle. Vispa upp ägget till pensling med lite vatten och pensla bullarna. Fyll gropen på varje bulle med vaniljkräm. Skölj och skiva päronen tunt. Lägg en skiva ovanpå varje bulle, strö lite socker över och grädda bullarna i mitten av ugnen i 10–14 minuter, tills genomgräddade och gyllene. Låt svalna på ett ugnsgaller, strö lite florsocker över och servera ljumma.

Foto: Lene Samsø

Annons