Vaniljsemlor med päron

Recept på vaniljsemlor med päron

Foto Lene Samsø
Är du en av dem som inte gillar mandelmassa men fortfarande vill äta semlor? Då är en vaniljsemla med päron något för dig!
05 januari, 2023
Så gör du helgsemlan med likör
1:12

Efter reklamen: Så gör du helgsemlan med likör

(1:12)

Slå på ljud

Vaniljsemlor med päron

Förbered vaniljkrämen i god tid.

Så gör du vaniljsemlor med päron
Foto Lene Samsø

14 semlor

Du behöver:

1 sats semmelbullar, se grundrecept

Vaniljkräm:

½ vaniljstång
2 ½ msk (20 g) majsstärkelse
70 g äggula (ca 2 medelstora äggulor)
1/3 dl (30 g) strösocker
2 dl standardmjölk

Garnering:

4 päron
3 msk rörsocker
Lite florsocker

Gör så här:

  1. Gör semmelbullar enligt grundreceptet, tills färdigjästa men ej gräddade.
  2. Skrapa fröna ur en halv vanilj-stång. Vispa ihop vaniljfrön, majsstärkelse, äggulor och socker i en skål med elvisp.
  3. Värm upp mjölken till strax under kokpunkten. Vispa ner lite av den varma mjölken i äggsmeten. Häll sedan ner äggsmeten i kastrullen med mjölk och vispa på låg värme tills krämen tjocknar. Använd en termometer och låt krämen bli 80–85°, akta så massan inte skär sig. Häll genast krämen i en skål och täck med plastfolie. Låt vila i minst 4 timmar i kylen, gärna över natten.
  4. Gör en fördjupning i mitten av varje färdigjäst bulle. Vispa upp ägget till pensling med lite vatten och pensla bullarna. Fyll gropen på varje bulle med vaniljkräm. Skölj och skiva päronen tunt. Lägg en skiva ovanpå varje bulle, strö lite socker över och grädda bullarna i mitten av ugnen i 10–14 minuter, tills genomgräddade och gyllene. Låt svalna på ett ugnsgaller, strö lite florsocker över och servera ljumma.

Foto: Lene Samsø