Upptäck Åbo – Nordens nya oas för foodies
En båtresa över Östersjön är allt som krävs för att komma till Åbo, eller Turku som staden heter på finska. Efter en avkopplande kryssning som bjuder på både vällagad mat, genomtänkt dryck och en god natts sömn kliver du i land i en av Nordens just nu mest expansiva städer när det kommer till gastronomi. Under två dygn i Åbo hann ELLE mat & vin:s redaktör Elin Grube bland annat utforska flera hippa vinbarer, äta på stjärnkrog och besöka en vinodling där målet är att producera Finlands svar på Bordeaux.
Kaskis – stjärnkrog som charmar
Åbo är en av Finlands äldsta städer och med sitt rika utbud av restauranger, vinbarer och närheten till den vackra skärgården är det svårt att inte charmas – särskilt om man reser i gastronomins tecken.
Våren 2023 fick staden, belägen på den finska västkusten, det prestigefyllda uppdraget att stå värd när nordiska restauranger skulle föräras med Guide Michelin-stjärnor. Åbo kunde själv stoltsera när restaurang Kaskis kammade hem sin första stjärna. En milstolpe för Åbo som matstad.
Restaurang Kaskis, belägen på Kaskisbacken, levererar en avsmakningsmeny som speglar det bästa av finsk matkultur. Här skapar man lekfulla rätter på lokala ingredienser, där kockarna själva går från skog till bord för att samla så naturnära råvaror som möjligt. Här jobbar också prisbelönta sommelierer – så räkna med riktigt bra droppar i glaset, från odlarchampagne till dessertvin på finska bär.
Ett livfullt torg mitt i stan
Restaurang Smör är en annan restaurang värd att spana in om man vill ha en matupplevelse utöver det vanliga. Här kan gästerna njuta av klassisk fine dining klädd i avslappnad kostym. Under de stämningsfulla källarvalven vid ån Aura, som rinner genom Åbo, serveras skandinavisk och säsongsbaserad mat – och för den vinintresserade finns en välsnidad vinlista att välja från. Här har bland annat den prisbelönte kocken Mikko Pakola, som tävlat i kock-VM, jobbat.
Mellan mat, dryck och smakupplevelser kan det vara skönt att röra på sig, så varför inte strosa runt det nyrenoverade torget som ligger centralt i staden? Här säljs allt från färska lokalodlade grönsaker till fisk och snittblommor. I närheten ligger också den charmiga saluhallen med anor från 1867. Här kan du smaka på ett brett utbud av allt från nybakat bröd till lokala godsaker och traditionella delikatesser. Får det lov att vara en ”karjalanpiirakka”, karelsk pirog, som är lite utav Finlands nationalrätt?
Vin, mat & musik i kyrkparken
Om solen värmer och vinsuget smyger sig på ska du bege dig till Åbo domkyrka. Nattvardsvin kanske inte var det du tänkte, men lugn – det är nämligen i den vackra kyrkparken, ”Kirkkopuiston terassi”, som det händer sommartid. Här samlas en rad vinbarer och restauranger i festliga små bås för att erbjuda hugade sommargäster både mat och dryck att avnjuta utomhus, ibland till toner av livemusik.
3 vinbarer att spana in i åbo
• Vinossa. Hippt, avslappnat och kul! Miljön känns som att kliva in i någons vardagsrum och hyllorna pryds av busiga naturviner med färgstarka etiketter.
• Vinho. En pärla för vinälskare! Med fokus på naturviner och små producenter erbjuds här en handplockad vinlista i en avslappnad miljö. Här finns också många viner på glas att njuta av.
• Viiniille. Åbos äldsta vinbar, etablerad 2004. Vill du kika i en vinlista? Nja, här får snarare den kunniga personalen guida dig! Säg vad du är sugen på och du får garanterat precis det du vill ha i glaset.
Var bor man bäst i Åbo? Centralt ligger bland annat Scandic Hamburger Börs med rymliga, nyrenoverade rum och en takbar med utsikt över stadens torg. Kanske en nyskakad cocktail innan kvällens middag? Här jobbar skickliga bartenders redo att stå till tjänst.
Är du ute efter en lite mer fängslande hotellupplevelse? På Kakolabacken i Åbo hittar man det gamla fängelset Kakola, som numera har omvandlats till ett unikt hotell. Här kan gästerna bo i de tidigare cellerna, som renoverats till moderna hotellrum, och samtidigt ta del av fängelsets historia. Det är en annorlunda och minnesvärd upplevelse som kombinerar historiens vingslag med nutida bekvämligheter.
kakola – Mikrobryggeri och surdegsbageri
Om du ändå befinner dig i Kakola-området så får du inte missa att besöka Kakola Brewing Company där du kan njuta av en läskande flight av deras olika ölsorter, eller kanske ta en fika på bageri Å där alla bakverk har surdeg som grund. Skriker magen efter något matigare? Restaurang Ruben, som ligger i det historiska fängelsehotellet Kakola, erbjuder luncher, middagar och har en vinbar vid namn Hilarius som även erbjuder en fin cocktaillista.
Restaurang Kakolanruusu, belägen i den gamla fängelsebyggnaden, är annat ett måste för finsmakaren. Köket på Kakolanruusu präglas av öppen eld och säsongsbetonade råvaror. Drycken är noggrant utvalt och inkluderar både moderna klassiker och unika viner från små producenter – och hela vinlistan är handskriven!
Nagu – ”Finlands Saint-Tropez”
Om tid finns så är ett besök till den finska skärgården väl värt att planera in. Nagu, eller Naouvo som det heter på finska, kallas i folkmun lite skämtsamt för ”Finlands Saint-Tropez”. Och det är inte svårt att förstå varför. Den pittoreska lilla skärgårdsstaden lever upp ordentlig sommartid då båthamnen kryllar av både lokalbefolkning och turister.
Här kan du bland annat gå på ginprovning hos Nagu Distillery i deras nybyggda lokaler, eller varför inte varva ner med ett glas vin i Paratiisi Nauvo, Finlands största konstcentrum i Åbolands skärgård i Nagu. Här finns även en hektar med vinrankor planterade i växthus, allt från riesling till cabernet sauvignon. Och ambitionerna är stora. På dessa druvor vill nämligen vinmakare Tuomas Haapman göra ”Finlands svar på Bordeaux”, något han gärna berättar om för intresserade besökare som här även kan njuta av allt från målningar till skulpturer signerade finska konstnärer.
Sammanfattningsvis erbjuder Åbo en rik och varierad mat- och dryckeskultur som idag speglar både stadens historia – och nya innovativa anda. Oavsett om du är en erfaren finsmakare eller nyfiken gourmand kan du räkna med att Åbo har något att erbjuda för dig, både på tallrik och i glas.
Foto: Abo Creatives, Visit Turku Archipelago, Linda Theologou, Jemina Sormunen, Elin Grube,