Ugnsbakad lax med ärtkräm
Den fina med att ugnsbaka lax är att det går att servera på så många sätt med så många olika tillbehör. Vi låter det gröna stå i fokus med tillbehör som ärtkräm, ångkokt hjärtsallad och sockertärter.
Ugnsbakad lax med ärtkräm
Mjäll ugnsbakad lax serveras med en ärtkräm, ångkokt hjärtsallad och sockerärter.
4 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
Ärtkräm:
1 vitlöksklyfta
200 g ärtor, frysta eller färska
150 g (1 ½ dl) grekisk yoghurt
3 msk pressad citronsaft
Olivolja
Salt
Lax och sallad:
600 g färsk laxfilé med skinn
1 ekologisk citron
2 hjärtsalladshuvuden
Smör
Salt
125 g sockerärter
Till servering:
1 ekologisk citron
2 nävar ärtskott
Gör så här:
- Ärtkräm: Lägg vitlök och ärtor i lite kokande vatten och sjud eller ångkoka under lock i 3 minuter. Låt rinna av och svalna något. Mixa ärtor och vitlök och blanda ner yoghurt. Smaka av med citronsaft, olja och salt.
- Lax och sallad: Sätt ugnen på 175° varmluft. Ta bort eventuella ben från laxen och lägg den med skinnsidan neråt i en ugnsfast form. Skär citronen i tunna skivor och lägg dem på laxen. Tillaga laxen i ugnen i 12–18 minuter eller tills den precis är klar.
- Dela salladshuvuden men låt dem hänga ihop vid roten. Ångkoka dem i en djup panna med ½ dl vatten, en klick smör och salt. Låt dem ångkoka under lock i ½ minut på varje sida. Ta upp salladen och låt rinna av, men häll inte bort vattnet.
- Dela sockerärterna och ångkoka dem kort i vattnet från salladen. Låt rinna av.
- Servering: Skär citronen i skivor. Servera laxen med ångkokt sallad, ärtkräm och citronskivor. Toppa med ärtskott.
Foto: Rikke Westesen
