Två juliga fiskrecept av Gustav Trädgårdh

Två juliga fiskrecept av Gustav Trädgårdh
Gustav Trädgårdh bjuder in till julbord på Dicksonska Palatset i Göteborg – här delar han med sig av två goda fiskrecept som lättar upp det klassiska julbordet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Så gör du en härligt god glöggmartini

Brand logo
Så gör du en härligt god glöggmartini

Den 14 november dukas Gustav Trädgårdhs julbord upp på Dicksonska Palatset i Göteborg. Den som inte har möjlighet att ta sig till Göteborg får här ta del av två juliga fiskrecept signerade Gustav själv. Det är toppenrätter för den som vill ha fler fiskbaserade alternativ till det vanligtvis köttdominerade julbordet, men utan att tappa i klassiska smaker och festkänsla.

Läs mer: Julbord på Dicksonska Palatset

Torskflakes med pepparrotssås

Att rimma torskrygg innebär att man låter fisken ligga i en saltlösning under en kort tid före tillagningen. Saltet drar ut vätska och gör fiskköttet fastare, mer spänstigt och gör att fisken håller ihop bättre vid tillagning.

Torskflakes med pepparrotssås

Du behöver:

200 g torskryggsfilé
2 dl vatten
Drygt 1 msk salt
2 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk finriven pepparrot
2 tsk ättiksprit, 12%
Salt och vitpeppar

Garnering:

1 msk kapris
2 hackade, hårdkokta ägg

Gör så här:

  1. Blanda samman vatten och salt i en bunke eller form. Lägg ner torskryggen i lagen och låt den rimma i 12 minuter.
  2. Lyft upp den ur lagen och baka den i ugnen på 100 grader till 45 graders innertemperatur. När torsken är ljummen plockas den i skivor så att de faller isär.
  3. Blanda crème fraiche, majonnäs, pepparrot och ättika. Smaksätt med salt och peppar. “Stuva” därefter torsken försiktigt i såsen. Garnera med kapris och hackat ägg.

Torskbullar

Torskbullar är ett suveränt alternativ till den som känner att julbordet blir lite tungt med alla köttiga rätter. Här är ett gott alternativ till de klassiska köttbullarna!

Torskbullar av Gustav Trädgårdh

Du behöver:

300 g grovmalen torskfärs
1 tsk salt
50 g stekt hackad gul lök
1 tsk dragon
3 msk crème fraiche
1 msk kaviar
1 msk ansjovisspad
4 msk panko
1 msk fish sauche
1 msk hackad dill
Vitpeppar

Sås:

1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
100 g smör
1 msk ansjovisspad
2 msk kaviar
1 msk pressad citronsaft
1 knippe finhackad gräslök
Nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till torskbullarna väl och smaksätt med peppar. Rulla färsen till bullar och låt dem ligga i kyl med plast, över natten. Bullarna rimmas och blir fastare i köttet och lättare att stekas. Dessutom blir de godare!
  2. Stek bullarna i 2 msk brynt smör tills de är gyllene.
  3. Gör därefter såsen. Börja med att smälta samman grädde, crème fraiche och smör och mixa med stavmixer.
  4. Krydda med ansjovisspad, kaviar, citronsaft, gräslök och vitpeppar. Lägg ner torskbullarna i såsen.