Två juliga fiskrecept av Gustav Trädgårdh
Den 14 november dukas Gustav Trädgårdhs julbord upp på Dicksonska Palatset i Göteborg. Den som inte har möjlighet att ta sig till Göteborg får här ta del av två juliga fiskrecept signerade Gustav själv. Det är toppenrätter för den som vill ha fler fiskbaserade alternativ till det vanligtvis köttdominerade julbordet, men utan att tappa i klassiska smaker och festkänsla.
Läs mer: Julbord på Dicksonska Palatset
Torskflakes med pepparrotssås
Att rimma torskrygg innebär att man låter fisken ligga i en saltlösning under en kort tid före tillagningen. Saltet drar ut vätska och gör fiskköttet fastare, mer spänstigt och gör att fisken håller ihop bättre vid tillagning.
Du behöver:
200 g torskryggsfilé
2 dl vatten
Drygt 1 msk salt
2 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk finriven pepparrot
2 tsk ättiksprit, 12%
Salt och vitpeppar
Garnering:
1 msk kapris
2 hackade, hårdkokta ägg
Gör så här:
- Blanda samman vatten och salt i en bunke eller form. Lägg ner torskryggen i lagen och låt den rimma i 12 minuter.
- Lyft upp den ur lagen och baka den i ugnen på 100 grader till 45 graders innertemperatur. När torsken är ljummen plockas den i skivor så att de faller isär.
- Blanda crème fraiche, majonnäs, pepparrot och ättika. Smaksätt med salt och peppar. “Stuva” därefter torsken försiktigt i såsen. Garnera med kapris och hackat ägg.
Torskbullar
Torskbullar är ett suveränt alternativ till den som känner att julbordet blir lite tungt med alla köttiga rätter. Här är ett gott alternativ till de klassiska köttbullarna!
Du behöver:
300 g grovmalen torskfärs
1 tsk salt
50 g stekt hackad gul lök
1 tsk dragon
3 msk crème fraiche
1 msk kaviar
1 msk ansjovisspad
4 msk panko
1 msk fish sauche
1 msk hackad dill
Vitpeppar
Sås:
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
100 g smör
1 msk ansjovisspad
2 msk kaviar
1 msk pressad citronsaft
1 knippe finhackad gräslök
Nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till torskbullarna väl och smaksätt med peppar. Rulla färsen till bullar och låt dem ligga i kyl med plast, över natten. Bullarna rimmas och blir fastare i köttet och lättare att stekas. Dessutom blir de godare!
- Stek bullarna i 2 msk brynt smör tills de är gyllene.
- Gör därefter såsen. Börja med att smälta samman grädde, crème fraiche och smör och mixa med stavmixer.
- Krydda med ansjovisspad, kaviar, citronsaft, gräslök och vitpeppar. Lägg ner torskbullarna i såsen.
