Julkrans med vit chokladfrosting
20 okt, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Imponera på adventsfikat med en oslagbart vacker julkrans som toppas med vit chokladfrosting och godis!
Annons
Julkrans med vit chokladfrosting
En julkrans kan ju lika gärna vara ätbar. Servera den här godingen till adventsfikat.
Annons
8 bitar
Tid: 30 minuter + tid i ugn
Du behöver:
150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 tsk kardemummakärnor
3 ¾ dl vetemjöl
3 msk mald kanel
1 tsk mald nejlika
2 tsk mald ingefära
1 tsk bikarbonat
½ dl kallt kaffe
1 dl lingonsylt
1 ½ dl gräddfil
Vit chokladfrosting:
150 g vit choklad
50 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
150 g färskost
Topping:
Godis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°, varmluft eller 200°, vanlig ugn.
- Smält smöret i en kastrull tills det är brynt och börjar dofta nötigt. Ställ åt sidan. Smöra och mjöla en form med hål i mitten, 24 cm i diameter.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt i minst 4 minuter.
- Stöt kardemumman och blanda ihop med övriga torra ingredienser i en bunke.
- Rör ner kaffe, lingonsylt och gräddfil i det brynta smöret.
- Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet, växelvis med smörblandningen till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i 30–40 minuter, känn med en sticka om kakan är torr. Låt kakan svalna i formen innan du vänder upp den.
- Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad. Låt chokladen svalna.
- Vispa ihop smör och florsocker fluffigt. Häll ner den vita chokladen i en tunn stråle och vispa ihop. Avsluta med att vispa ner färskost tills du får en len frosting.
- Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på kakan. Dekorera med juligt godis.
Foto: Betina Hastoft
Annons