Trendspaning: Det här är årets smak 2019

Snåla inte med hettan i maten 2019!

Vad smaksätter vi vår mat med nästa år? Vilka råvaror vill vi experimentera med och från vilket kök hämtar vi vår inspiration? Nu har Arla tillsammans med proffs inom ämnet utsett Årets smak 2019.
28 september, 2018

Intresset för matlagning växer sig allt starkare bland folket. Varifrån kommer råvarorna och hur förhöjer man smakupplevelsen ytterligare? Ja, att lära sig mer om hantverket är, och kommer fortsätta vara, en het trend i köket. Både bland professionella kockar och oss ”vanliga”.

Därför har Arla tagit fram det nya konceptet Årets smak – en satsning där de tillsammans med trendspanare, sensoriker, kockar och konditorer går på djupet i de senaste matlagningstrenderna och hittar en smak som de tror kommer påverka oss extra mycket under kommande år. 

Och först upp är hetta! Årets trendanalys visar nämligen att heta smaker som chili och peppar kommer vara populärare än någonsin 2019.

Årets smak 2019 är ”hetta”

Ät chili och lev längre!

Ät chili och lev längre! Foto: IBL

Men är våra mjuka svenska smaklökar verkligen redo för detta? Ja, i alla fall om man ska tro experterna. Tack vare smaksättare som sambal, sriracha och jalapeño menar de att vi med tiden har blivit allt mer vana vid styrka än vad som traditionellt sätt funnits i det svenska köket. Och att vi under 2019 kommer vara ännu mer redo för att fördjupa vår kunskap inom temat och vilja våga testa flera spännande smakkombinationer.

Här kan du lära dig mer om hetta

Förutom att utse Årets smak kommer Arla löpande under 2019 lansera fyra fokusområden inom temat hetta. Det innebär att de kommer presentera fördjupande smakskolor, smakpaletter, recept och annat inspirationsmaterial på sin hemsida. Temat på områden kommer vara peppar, chilipeppar, rhizomer (jordstammar) och brassicaceae (korsblommiga växter). Förhoppningen är att satsningen ska fungera som ett verktyg för alla som vill lära sig mer om hur man tar sin matlagning till nästa nivå, öka kunskapen om smak och locka fler till att våga experimentera i köket. Känner du dig taggad?

Läs också:

Så gör du egen chilivodka

Gillar du stark mat? Då kan du leva längre

Gör egen chilivodka!

Gör egen chilivodka! Foto: IBL

Källa: Arla