Tranbärs- och pistaschnötsbrownies

Mumsiga brownies med tranbär och pistasch. Använd mörk choklad med 50–60 procent kakaohalt, högre halt kakao gör brownisarna smuliga. Kakorna smakar bäst om de bakas en dag i förväg.
01 juni, 2010

ca 16 stycken

Tid: 45 minuter

Du behöver:

300 g mörk choklad

200 g smör (i tärningar) + lite extra smör till formen

280 g ljust muscovadosocker

4 msk tranbärsjuice (eller mjölk)

4 medelstora ägg

3 1/4 dl vetemjöl

1/2 tsk kanel

ca 75 g torkade tranbär

100 g pistaschnötter (grovt hackade)

ev florsocker (till pudring)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form, ca 30 x 17 cm. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt smör, socker och juice/mjölk. Smält på svag värme under ständig omrörning.

Låt svalna något, vispa sedan ner äggen, ett i taget. Sikta ner mjölet och vänd ner kanel och tranbär.

Häll hälften av smeten i formen, strö över nötterna, och bred försiktigt ut resten av smeten ovanpå.

Grädda i 25–30 minuter.

Skär kakan i bitar medan den fortfarande är varm. Browniesarna håller sig upp till en vecka om de förvaras i en lufttät burk. Pudra gärna florsocker över innan servering.