Tiramisu med apelsinsmak
23 aug, 2025
Italienarnas tiramisu kan vara världens godaste dessert – här får den en frisk twist av apelsin.
Annons
Tiramisu med apelsinsmak
Perfekt dessert att förbereda dagen innan – bara att spritsa på grädde och pudra över kakao vid servering.
Annons
8 portioner
Tid: 30 minuter + tid i kylen
Du behöver:
4 äggulor
300 g (5 dl) florsocker
1 obesprutad apelsin
500 g mascarpone
1 dl Cointreau
1 ½ dl kall, nybryggd espresso
300 g savoiardikex
5 dl vispgrädde
3 msk kakao
Gör så här:
- Vispa ihop äggulor och florsocker i ett par minuter tills blandningen är ljus och luftig. Riv ca 2 msk skal från apelsinen och vänd ner det. Rör ner mascarponen försiktigt, utan att överarbeta smeten.
- Blanda Cointreau och kall espresso i en djup tallrik. Doppa hälften av savoiardikexen snabbt i vätskan på båda sidor och lägg dem i ett lager i en form, ca 20 cm i diameter. Bred ut ungefär en tredjedel av krämen över kexen.
- Upprepa med ytterligare ett lager doppade kex och ett lager kräm. Avsluta med ett tredje lager kex och resten av krämen överst. Täck formen och ställ i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
- Vispa grädden. Spritsa eller klicka ut den över tiramisun strax före servering. Pudra med kakao och servera direkt från formen.
Foto: Columbus Leth
Annons