Glasstårta med mandelmaräng
10 jul, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Bjud på festlig glasstårta med mandelmaräng på nästa kalas. Här med jordgubbar på toppen och i glassen!
Annons
Glasstårta med mandelmaräng
Sommarens höjdpunkt!
Annons
8 portioner
Tid: 8 timmar
Du behöver:
3 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
100 g mandel
1 krm salt
Jordgubbsglass:
200 g jordgubbar
¾ dl strösocker
1 msk citronsaft
4 äggulor
1 vaniljstång
¾ dl strösocker
1 krm salt
5 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
Till servering:
250 g jordgubbar
1 ½ dl vispgrädde
40 g mörk choklad
Ätbara blommor
Gör så här:
- Botten: Sätt ugnen på 175°. Klä två springformar med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna blanka och vita. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills det bildas styva toppar. Hacka mandlarna mycket fint och blanda dem med salt. Vänd försiktigt ner i äggvitorna.
- Fördela marängen i formarna och grädda i 20 minuter, tills de är frasiga och gyllene. Ta ut dem och låt svalna helt.
- Jordgubbsglass: Koka jordgubbar, socker och citronsafti 5–7 minuter. Mixa och sila bort fröna. Ställ i kylen.
- Vispa äggulor, urskrapade vaniljfrön, strösocker och salt ljust och pösigt. Vispa grädden i en annan skål och vänd försiktigt ner den i äggblandningen.
- Häll en tredjedel av glassen i en skål. Hacka chokladen fint och vänd ner den i skålen. Vänd ner jordgubbspurén i resten av glassmeten.
- Ta ut bottnarna från formarna och diska. Klä formarna med plastfolie.
- Lägg tillbaka en marängbotten i botten av en form. Fördela chokladglassen ovanpå och jämna till den. Lägg den andra marängbottnen ovanpå och fördela jordgubbsglassen på den. Ställ i frysen i minst 8 timmar.
- Servering: Ta ut glasstårtan ur frysen 5 minuter före servering. Lossa den ur formen och lägg på ett fat. Dekorera glasstårtan med jordgubbar, vispad grädde, hackad choklad och ätbara blommor.
Foto: Betina Hastoft
Annons