Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Glasstårta med mandelmaräng

10 jul, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på glasstårta med mandelmaräng
Bjud på festlig glasstårta med mandelmaräng på nästa kalas. Här med jordgubbar på toppen och i glassen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #2: ChokladbudinoBrand logo
Middag hos Wood #2: Chokladbudino

Glasstårta med mandelmaräng

Sommarens höjdpunkt!

Annons

8 portioner

Tid: 8 timmar

Du behöver:

3 äggvitor
1 ¾ dl strösocker
100 g mandel
1 krm salt

Jordgubbsglass:

200 g jordgubbar
¾ dl strösocker
1 msk citronsaft
4 äggulor
1 vaniljstång
¾ dl strösocker
1 krm salt
5 dl vispgrädde
50 g mörk choklad

Till servering:

250 g jordgubbar
1 ½ dl vispgrädde
40 g mörk choklad
Ätbara blommor

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Klä två springformar med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna blanka och vita. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills det bildas styva toppar. Hacka mandlarna mycket fint och blanda dem med salt. Vänd försiktigt ner i äggvitorna.
  3. Fördela marängen i formarna och grädda i 20 minuter, tills de är frasiga och gyllene. Ta ut dem och låt svalna helt.
  4. Jordgubbsglass: Koka jordgubbar, socker och citronsafti 5–7 minuter. Mixa och sila bort fröna. Ställ i kylen.
  5. Vispa äggulor, urskrapade vaniljfrön, strösocker och salt ljust och pösigt. Vispa grädden i en annan skål och vänd försiktigt ner den i äggblandningen.
  6. Häll en tredjedel av glassen i en skål. Hacka chokladen fint och vänd ner den i skålen. Vänd ner jordgubbspurén i resten av glassmeten.
  7. Ta ut bottnarna från formarna och diska. Klä formarna med plastfolie.
  8. Lägg tillbaka en marängbotten i botten av en form. Fördela chokladglassen ovanpå och jämna till den. Lägg den andra marängbottnen ovanpå och fördela jordgubbsglassen på den. Ställ i frysen i minst 8 timmar.
  9. Servering: Ta ut glasstårtan ur frysen 5 minuter före servering. Lossa den ur formen och lägg på ett fat. Dekorera glasstårtan med jordgubbar, vispad grädde, hackad choklad och ätbara blommor.
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Foto: Betina Hastoft

Annons