Tips och fakta om kanelbullen – direkt från bageriet

04 okt, 2023 
AvNami Kawakita
Tips och fakta om kanelbullen – direkt från bageriet
Nu bullas det upp för fullt inför kanelbullens dag, idag den 4 oktober, och ugnarna går varma på bagerier över hela landet. Men vad är egentligen en bra kanelbulle och finns det något tips på hur man kan använda överblivna bullar på bästa sätt? Proffset har svaren!
Annons
Därför är bakning bra för din hälsa
Därför är bakning bra för din hälsa

Gateau är ett väletablerat hantverksbageri med anor från 1937. Bagare och konditorer bakar såväl bröd och bakverk på franskt vis och självklart även svenska klassiker – som den älskade kanelbullen såklart. Och idag 4 oktober, kanelbullens egna dag, bakas det som aldrig förr. Sören Resare, produktionsansvarig på Gateau, guidar oss igenom kanelbullens historia, förberedelserna och vad som gör en kanelbulle riktigt god.

Hej Sören! Dags för kanelbullens dag. Hur laddar ni upp inför denna dag på Gateau?

Förberedelser och planering för den här dagen har pågått under lång tid. Kanelbullens dag är en stor och viktig dag för alla bagare, nästan som fettisdagen. Kanelbullen är en av våra mest uppskattade bullar. Både Gateaus caféer och våra två bagerier planerar denna dag ihop för att det skall bli så bra som möjligt.

Sören Resare, produktionsansvarig på Gateau, vet allt om kanelbullen.
Sören Resare, produktionsansvarig på Gateau, vet allt om kanelbullen.

Berätta om kanelbullens historia? Hur blev den ens till?

Detta klassiska bakverk(bulle) kom till redan på 1920-talet, först då efter första världskriget blev tillgången återigen god på råvaror som till exempel smör, socker och mjöl och det började bakas. Bullar var ännu en lyxvara och kunde avnjutas på caféer tillsammans med kaffe. Omkring 1950 tog hembakandet fart i Sverige. Begreppet ”saft & bullar” dök upp i bland annat Astrid Lindgrens barnböcker. 1999 myntades Kanelbullens dag av hembakningsrådet och sedan dess har dagen blivit allt större. ALLA gillar väl Kanelbullar?!

Annons

Vad är en bra kanelbulle?

Det måste finnas en tydlig smak av kanel och lite kardemumma. Kanelbullen ska dessutom ha fin färg – inte för gräddad. Bullen får inte vara torr och inte heller ”degig”.

Hur firar ni kanelbullens dag?

Vi äter kanelbullar såklart. Den här dagen finns det inga regler när man ska äta sin kanelbulle eller hur många man får äta, till frukost, lunch och kanske även middag.

Har ni några tips för de personer som bakar hemma – något att tänka på?

Använd mjukt smör i degen, inte smält smör, och nymalen kanel för bästa smak.

Har ni något kanelbullematsvinnstips?

Om man mot förmodan inte orkar äta upp alla bullar man köpt eller bakat hemma så är bland det godaste jag testat att göra en kanelbullepudding – kanelbullar som bakas i ugn med äggstanning, hackad mandel eller andra nötter och en god mörk choklad.

Om det blir kanelbullar över gör du rätt i att göra en kanelbullepudding av dem
Om det blir kanelbullar över gör du rätt i att göra en kanelbullepudding av dem
Annons