Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Klassiska kanelbullar

25 aug, 2023 
AvLouisa Lorang
Recept på klassiska kanelbullar
Kanelbullen måste ändå vara vårt allra käraste bakverk här i Sverige. Här är vårt allra bästa receptet på dessa klassiker – som alla borde kunna baka!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Klassiska kanelbullar

Sockerlagen håller bullarna färska längre och ger dem väldigt fin glans.

Så bakar du klassiska kanelbullar

20 stycken

Annons

Du behöver:

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
125 g smör
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
100 g strösocker
½ tsk salt
500 g (8,3 dl) vetemjöl

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
1 dl muscovadosocker
1 dl rårörsocker
2 msk mald kanel
2 tsk mald kardemumma
2 tsk Maizena majsstärkelse
1 msk vatten

Pensling och garnering:

1 ägg
1 nypa salt
1 msk kallt vatten
2 dl pärlsocker

Sockerlag:

1 dl strösocker
2 dl vatten

Gör så här:

  1. Värm upp mjölken (till max 37°). Häll den i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent och smula ner jästen. Skär smöret i tärningar. Tillsätt kanel, kardemumma, socker, salt och hälften av mjölet i mjölken. Rör ner smöret och tillsätt resten av mjölet (spara lite om det känns för mycket). Knåda degen i 5–10 minuter tills den är slät och elastisk. Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till en stor fyrkant, ca 50 x 35 cm.
  2. Fyllning: Blanda smör, muscovadosocker, rårörsocker, kanel, kardemumma, majsstärkelse och vatten i en skål.
  3. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen. Vik degen på mitten från kortsidan. Strö lite mjöl över degen och kavla försiktigt ut den igen till ca 20 x 50 cm. Skär remsor av degen, ungefär 1 cm breda. Snurra remsan runt två fingrar och dra änden igenom öglan. Placera bullarna med änden under bullen på plåtar med bakplåtspapper och täck dem med en kökshandduk. Låt kanelbullarna jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200°.
  4. Vispa ägget med lite salt och vatten i en skål. Pensla bullarna med blandningen och strö över generöst med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Smält sockret och vattnet i en kastrull. Låt det svalna lite. Pensla de varma kanelbullarna med sockerlagen och låt dem svalna innan servering. Bullarna smakar bäst nybakade.

Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons