Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

8 enkla tips för en nyttigare vardag

03 mar, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Enligt en färsk forskningsrapport äter vi nordbor allt sämre. Vill du börja äta nyttigare? Här är några enkla tips för en hälsosammare kosthållning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Väljer du frukten eller bakverket? Foto: Shutterstock
Väljer du frukten eller bakverket? Foto: Shutterstock

Det Nordiska ministerrådet har genomfört en stor kartläggning av nordbornas mat-, alkohol- och tobaksvanor. Genom tusentals telefonintervjuer har personer i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island tillfrågats om sina vanor – och resultatet är inte särskilt upplyftande när det gäller maten.

Mellan 2011 och 2014 ökade andelen vuxna som äter dåligt från 18 procent till 22 procent. Det innebär att en av fem nordbor har en ohälsosam kosthållning.

Kvinnor lite bättre på att äta nyttigt

Kvinnor är lite bättre på att äta hälsosamt, enligt rapporten som visar att drygt 18 procent av kvinnorna äter dåligt medan motsvarande siffra för män är ungefär 24 procent.

Annons

Bland barn ser det något bättre ut – en av sju äter ohälsosamt. Däremot får svenska föräldrar se upp, enligt rapporten har en större andel svenska barn en ohälsosam kosthållning jämfört med de övriga länderna. Sämst äter barn till lågutbildade föräldrar.

I studien har drygt 5 000 barn i åldrarna 7-12 och nästan 18 000 vuxna i åldrarna 18-65 tillfrågats om sina vanor.

8 enkla tips för en nyttigare vardag:

1. Ät mer frukt och grönt

Grönsaker, frukt och bär innehåller mycket vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen – därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta färgglatt!

2. Ät mindre kött

Att dra ner på rött kött är bra för både hälsan och miljön. Enligt Livsmedelsverket bör vi äta max 500 gram kött per vecka. Endast en mindre del bör vara charkprodukter.

3. Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan

I fisk finns vitamin D, jod och selen som många av oss för i sig för lite av. Testa till exempel 10 enkla rätter med lax eller 10 snabba rätter på en burk tonfisk.

Annons

4. Välj nyttiga fetter

Använd olivolja och rapsolja när du steker, och byt ut smöret när du bakar. Nötter och frön är fullproppade med nyttiga fetter, medan smör, kokosolja och palmolja innehåller mättade fetter.

Läs även: 5 hälsofördelar med att äta mer fett

Välj nyttigt fett som lax och avokado. Foto: Shutterstock
Välj nyttigt fett som lax och avokado. Foto: Shutterstock

5. Ät magra mejeriprodukter

Mejeriprodukter innehåller kalcium som är nödvändigt för tänder och skelett. Byt till magra produkter, de minskar risken för bland annat högt blodtryck, stroke och diabetes typ 2.

6. Ät mera fullkorn

Byt ut det vita brödet och den vita pastan till fullkornsvarianter. I fullkornsprodukter har ingenting silats bort vilket innebär att även groddar och kli tas tillvara – och därmed även viktiga näringsämnen. Fullkorn innehåller bland annat fibrer, järn, folat och antioxidanter.

Annons

7. Minska saltet

Natrium är viktigt för olika funktioner i kroppen, men stora mängder kan höja blodtrycket vilket ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador. Mer än hälften av alla svenskar över 65 år har högt blodtryck.

8. Ät mindre socker

Håll igen på godis, bakverk, glass och läsk som innehåller mycket socker. Sådana produkter innehåller mycket kalorier men nästan inga viktiga näringsämnen. I Sverige äter vi nästan 15 kilo godis per person och år.

Läs även: 9 olika sorters hunger – lär dig skillnaden!

Är du hungrig eller bara sugen på något gott? Foto: Shutterstock
Är du hungrig eller bara sugen på något gott? Foto: Shutterstock

Källa: Livsmedelsverket

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons