Tigerkaka med apelsin och nutellatopping
Vässa klorna på tigerkakan med apelsin och Nutellakräm.
8 bitar
Du behöver:
1 vaniljstång
200 g (2 ¹/³ dl) strösocker
1 ekologisk apelsin
200 g smör, mjukt
4 ägg
200 g (3 ¹/³ dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
75 g mörk choklad
Nutellatopping:
75 g hasselnötskräm, t ex Nutella
35 g smör, mjukt
100 g (drygt 1 ½ dl) florsocker
1 msk kakao
3 msk vaniljextrakt
25 g osaltade pistaschnötter utan skal
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 °. Halvera vaniljstången, skrapa ut fröna och blanda dem med lite av sockret. Vispa vaniljfrön, socker, finrivet apelsinskal och smör luftigt i en skål med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner blandningen i smeten och rör ihop ordentligt.
- Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad. Vänd ihop ¹/³ av smeten med chokladen till en jämn smet. Häll försiktigt ner chokladsmeten i den ljusa smeten, och rör om lite med en slickepott, i form av en åtta.
- Häll smeten i en brödform, 10 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper, och grädda kakan i ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka om den är klar, stickan ska komma ut torr. Låt kakan kallna helt i formen på galler.
- Nutellatopping: Vispa Nutella och smör i en skål med elvisp i 1–2 minuter. Sikta ner florsocker och kakao och tillsätt vaniljextrakt. Rör om väl. Bred toppingen över kakan och garnera med pistaschnötter. Kakan är godast nybakad.
Foto: Columbus Leth