Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Tea Malmegård bakar Årets pepparkakshus

26 okt, 2022 
AvNami Kawakita
Tea Malmegård bakar Årets pepparkakshus
Stjärnkonditorn Tea Malmegård har designat Årets pepparkakshus i samarbete med Fastighetsbyrån och SOS Barnbyar. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att lyckas med bygget!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras avBrand logo
10 extraordinära pepparkakshus att inspireras av

Få saker sätter en i julstämning så mycket som att baka och pynta sitt eget pepparkakshus. Det är både kul att göra och gott att äta upp. För andra året i rad bakar Fastighetsbyrån tillsammans med kocken och dessertspecialisten Tea Malmegård för lyfta att trygghet kan vara olika för alla. Ett dockhus öppnar för stor lekfullhet och engagerar hela familjen i julpysslet.

Huset är designat och ritat av Tea själv och alla ivriga pepparkaksbagare kan ladda ner ritningarna till pepparkakshuset och samtidigt donera en slant till SOS Barnbyar.

Annons
Årets pepparkakshus kan byggas både på höjden och längden.

Det stående temat “Ett tryggt hem för fler” är Fastighetsbyråns välgörenhetsinitiativ för att skapa en hållbar bostadssituation för alla.

– Genom initiativet “Ett tryggt hem för fler” arbetar vi för en inkluderande bostadsmarknad, öppen för fler. Som en del av det är vi stolta över samarbetet med SOS Barnbyar och vår nya tradition med ett årligt pepparkakshus till förmån för deras viktiga arbete. Med årets pepparkakshus vill vi belysa familjens betydelse för trygghet, säger Johan Vesterberg, PR- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån.

Annons
I Teas dockhus i pepparkaka bor det små julspöken på vinden.

– Tanken är att hela familjen kan involveras både i att baka, bygga och dekorera sina egna rum. Här är det endast fantasin som sätter gränser, och tillsammans kan familjer skapa ett alldeles perfekt julhem! Ett dockhus av pepparkaka är det bästa av så många världar! Det är kul att bygga, roligt att leka med och inte minst gott att äta upp, säger Tea Malmegård.

Bygg möbler och inred rummen med ätbart pynt.
Annons

Tea Malmegårds bästa tips för att bli proffs på pepparkaksbygget

  • Kyl den kavlade degen innan du skär ut delarna.
  • Skär lite utanför kanten på mallen.
  • Grädda inte olika stora bitar på samma plåt då är risken stor att något blir under- eller överbakat.
  • Se till att kakan får ordentligt med färg. Då minskar risken för att kakan mjuknar under montaget eller efter att allt godis satts på.
  • För absolut bästa resultat, skär till delarna efter mallen ytterligare en gång direkt när de kommer från ugnen, då blir kanterna spikraka.
  • Att smälta sockret i en stor sauteuse eller stekpanna gör det lättare att doppa sidorna i inför monteringen.
  • Gör mycket mer smält socker än du tror att du behöver.
  • Se till att du har ALLA delar klara innan du börjar montera.
  • Lägg inte på för mycket kristyr eller karamell på en gång då det kan mjuka upp pepparkakan, framförallt på taket! Om du vill göra generöst med dekor, gör det i omgångar.

5 tips på hur familjen kan inreda och pynta årets pepparkaksdockhus

  • Låt barnen inreda varsitt rum. Kanske kan de återskapa sina egna eller låta fantasin flöda och skapa det mest magiska julrum du kan tänka dig. Tips! Det finns ätbart glitter som ni kan pynta med.
  • Bygg möbler och inred rummen med ätbart pynt. Marshmallows kan bli fina små kuddar och pallar, och varför inte tapetsera väggarna vackra med julgodiset hemma?
  • Glöm inte bort att dockhuset fortfarande är skört, så se till att hålla koll på de små tassarna i hemmet.
  • Mixa karamellfärger och blanda till personliga nyanser till just ert pepparkakshus!
  • Kanske finns det någon liten vän som vill flytta in i huset? Tomtenissen får gärna ett eget rum i år!

Ritningar till pepparkakshuset>>

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons