8 portioner
Mjuk pepparkaka:
5 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
2 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
175 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
1 1/4 dl farinsocker
3 ägg
1 dl mörk sirap
1 1/2 dl filmjölk
Fyllning:
250 g rumsvarmt osaltat smör
200 g färskost
1 tsk finrivet citronskal
6 1/2 dl florsocker
Glasyr:
2 1/2 dl florsocker
1/2 äggvita
Till dekoration:
14 pepparkakor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Sikta mjöl, bakpulver, salt och kryddor i en bunke.
- Vispa smör och socker vitt och fluffigt på högsta hastighet med elvisp.
- Sänk hastigheten och vispa ner farinsocker och ägg.
- Tillsätt sirap efter 2 minuter.
- Tillsätt hälften av mjölblandningen och efter det filmjölken.
- Tillsätt återstående mjölblandning, kanske behövs inte allt mjöl, håll koll så att smeten inte blir för torr och kompakt.
- Klä botten av en springform, 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj sidorna med smör.
- Grädda i ugnen cirka 1 timme tills kakan är genomgräddad, känn med sticka. Låt svalna.
- Vispa ihop smör, färskost och citronskal, tillsätt florsocker, lite i taget, till en slät frosting.
- Vispa florsocker med äggvita och garnera pepparkakorna med den. Låt torka.
- Dela kakan i 3 delar och bred ut ¼ av frostingen på den första botten.
- Lägg på en botten på den och bred ut ¼ av frostingen.
- Lägg på den sista delen av kakan och bred ut resterande frosting över sidorna och toppen.
- Sätt fast pepparkakorna på sidorna av kakan.
Av: Sofia Andersson
Foto: Mari Lahti, Skovdal Nordic, Kirsi-Marja Savola, Fabian Björk