Krämig svamp-risotto med fänkål

Recept på krämig svamp-risotto med fänkål

columbus leth
Svamp-risotto är en rätt som osar lyx men bara för det måste den inte vara dyr att göra. Omsorgsfull tillagning är allt som krävs.
06 september, 2022
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Krämig svamp-risotto med fänkål

Lyxen i risotto ligger inte i dyra råvaror utan i en omsorgsfull tillagning. En perfekt konsistens gör att gästerna känner sig bortskämda.

Så lyckas du med en krämig svamp-risotto med fänkål
columbus leth

4 portioner

Du behöver:

2 schalottenlökar
1 stånd fänkål
1 ½ msk olivolja, till stekning
400 g risottoris
1 dl vitt vin
1 liter färdig grönsaksbuljong
300 g svamp
1 msk smör, till stekning
2 nävar slätbladig persilja
25 g parmesan
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

25 g parmesan
½ ekologisk citron
Slätbladig persilja

Så gör du en perfekt risotto – smaksatt med zucchini, parmesan och mascarpone

Gör så här:

  1. Skala och hacka schalottenlöken fint. Ansa fänkålen och skär i små tärningar. Fräs lök och fänkål i olja några minuter tills det blir klart och mjukt. Tillsätt ris och rör om väl i pannan.
  2. Tillsätt vitt vin och låt koka upp. Tillsätt buljongen, cirka 1 dl i taget, och rör ner i pannan tills vätskan absorberats. Fortsätt så med buljong tills all vätska är slut och riset är mjukt men fortfarande har lite kärna kvar.
  3. Rensa svampen och skär i halvor eller kvartar, beroende på storlek. Stek i smör på hög värme i cirka 2 minuter, tills de är gyllene. Skölj och finhacka persiljan (spara lite till garnering). Rör ner stekt svamp, persilja och finriven parmesan i risotton och smaka av med salt och generöst med nymalen peppar.
  4. Servera risotton rykande varm i djupa tallrikar. Toppa med finriven parmesan, finrivet citronskal och hackad persilja.

Mousserande vin – så väljer du rätt glas

Se klippet här!

Foto: Columbus Leth