Risotto med zucchini, parmesan och mascarpone

Recept på risotto med zucchini, parmesan och mascarpone

Stine Christiansen
Nyckeln till en riktigt lyckad risotto är fina råvaror och tålamod. Vi smaksätter vår med zucchini, parmesan och mascarpone för extra lyx.
12 juli, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Risotto med zucchini, parmesan och mascarpone

Servera som huvudrätt eller som tillbehör till fisk, kött eller kyckling.

Så gör du en risotto med zucchini, parmesan och mascarpone
Stine Christiansen

4 portioner

Du behöver:

1 liter grönsaksbuljong
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
Olivolja
50 g smör
300 g risottoris
1 dl äppelcider eller vitt vin
1 msk mascarpone
8 små zucchini (gärna med blommor)
60 g parmesan
1 citron, saft + rivet skal
Salt, nymalen peppar

Torta di mele med vaniljmascarpone

Gör så här:

  1. Koka upp grönsaksbuljongen. Skala schalottenlök och vitlök, hacka dem fint. Häll olja och smör i en tjockbottnad kastrull och värm tills smöret puttrar lätt. Fräs lök och vitlök på låg värme under omrörning.
  2. Tillsätt ris och fräs ytterligare några minuter tills riset har absorberat smör och olja. Häll cider eller vitt vin i pannan och låt det ånga in. Tillsätt buljongen lite i taget så riset precis täcks – rör om försiktigt så riset inte spricker. Smaka av med salt och koka i 15–17 minuter.
  3. Ta bort riset från värmen, tillsätt mascarponen och hälften av parmesanen och vänd runt det ordentligt för en krämig risotto. Smaksätt med citronsaft och skal.
  4. Skala zucchinin och dela på längden med blommorna kvar. Stek i olja i 2 minuter, salta. Servera risotton med zucchini, resterande parmesanost, olivolja och nymalen peppar ovanpå.

Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta

Se klippet här!

Foto: Stine Christiansen