Risotto med zucchini, parmesan och mascarpone
Servera som huvudrätt eller som tillbehör till fisk, kött eller kyckling.
4 portioner
Du behöver:
1 liter grönsaksbuljong
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
Olivolja
50 g smör
300 g risottoris
1 dl äppelcider eller vitt vin
1 msk mascarpone
8 små zucchini (gärna med blommor)
60 g parmesan
1 citron, saft + rivet skal
Salt, nymalen peppar

Torta di mele med vaniljmascarpone
Gör så här:
- Koka upp grönsaksbuljongen. Skala schalottenlök och vitlök, hacka dem fint. Häll olja och smör i en tjockbottnad kastrull och värm tills smöret puttrar lätt. Fräs lök och vitlök på låg värme under omrörning.
- Tillsätt ris och fräs ytterligare några minuter tills riset har absorberat smör och olja. Häll cider eller vitt vin i pannan och låt det ånga in. Tillsätt buljongen lite i taget så riset precis täcks – rör om försiktigt så riset inte spricker. Smaka av med salt och koka i 15–17 minuter.
- Ta bort riset från värmen, tillsätt mascarponen och hälften av parmesanen och vänd runt det ordentligt för en krämig risotto. Smaksätt med citronsaft och skal.
- Skala zucchinin och dela på längden med blommorna kvar. Stek i olja i 2 minuter, salta. Servera risotton med zucchini, resterande parmesanost, olivolja och nymalen peppar ovanpå.
Foto: Stine Christiansen