Vegetarisk raw food på julbordet

Polka- och gurksnittar med hummusröra.

Uppdatera årets julbord med spännande raw food. Både nyttigare och vackrare än många traditionella rätter. Eftersom du inte behöver vakta någon ugn eller stekpanna kan hela familjen vara med, oavsett ålder.
15 december, 2015

När man tillagar raw food utgår man ofta  från ekologiska ingredienser som är i säsong. Man undviker kött, fisk, fågel, ägg, mjölkprodukter, raffinerat socker och gluten. Istället använder man råa ingredienser som grönsaker, frukt, bär, alger, nötter, frön och oljor. Man kan även använda svampar, groddar, örter, syrade livsmedel och det som är fryst eller torkat.

Raw food är ett nyttigt och färgsprakande inslag på julbordet.

Raw food är ett nyttigt och färgsprakande inslag på julbordet.

– Hälsofördelarna är många med rå och ren mat vilket gör raw food till ett annorlunda och färgsprakande inslag på julbordet. Fibrer, enzymer, vitaminer och mineraler bibehålls när rätterna inte är upphettade till över 42-47 grader. Ämnen som vi behöver extra mycket som komplement till alla feta julrätter, men även som extra boost när vinterns mörker och kyla är här. Att maten också är ekologisk innebär hållbarhet inte bara för miljön utan också för din egen hälsa, säger Tanja Dyredand som är Raw Food- och Mindfulness Coach på Stressaav.nu.

Här är några recept att testa.

Fräsch vintersallad med boost

Grönkål är en av vinterns härligaste vitamin- och mineraltillskott, här i kombo med nyttigt granatäpple och salladsdressing med sting.

Ingredienser:

250 g grönkål

1 dl blötlagd bovete

1/2 rödlök

1 gurka

1/2 squash

Dressing:

1/2 dl ekologisk rapsolja

1 cm färskriven ingefära

1 krm spiskummin

1 tsk cayennepeppar

3 msk vatten

1 msk Tamari

1 msk honung (kan bytas ut mot 2 tsk agavesirap om du är vegan)

Smaka av med salt och svartpeppar.

Hacka grönkål och rödlök och skär gurka och squash i mindre bitar. Blanda i den blötlagda boveten, granatäppelkärnorna och dressingen.

Råa ”köttbullar” utan kött

Kanongoda att servera med rårörda lingon, blomkålsris och till exempel hemgjord bbq-sås och hummusröra.

3 dl solrosfrön

2 dl cashewnötter (nötfritt alternativ: 1,5 dl blötlagd bovete i minst 4 timmar)

3-4 msk linfrön

1-2 urkärnade dadlar

2 cm finhackad selleri

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikakrydda

½ kruka färskhackad persilja

2 krm muskotnöt

2 krm spiskummin

2-3 msk oliv- eller rapsolja

6-7 soltorkade tomater

1-2 msk shoyu eller tamari (ta i lite i taget, smaka av)

Mixa till en massa som du kan forma med händerna till bollar. Är smeten för hård, tillsätt lite vatten i taget. Är den för lös, tillsätt lite extra solros- eller linfrön. Smaka av med salt och peppar.

Råa ostbollspaket

Dessa gudomliga råa ostbollspaket kan varieras in i oändlighet. Gör du rå färskost kan du antingen göra en stor ost att ha på julbordet, eller som här – små inrullade ostbollspaket.

Grundreceptet till färskost:

1. Blötlägg 3 dl cashewnötter över natten. Nötfri? Ta då samma mängd solrosfrön istället. Gör du egen nötmjölk hemma är ”gegget” som blir över perfekt till detta.

2. Lägg de blötlagda nötterna i en mixer och pressa i 1/2 citron, 3 msk näringsjäst (finns i välsorterade matbutiker och hälsokost) plus en uns himalayasalt. Tycker du inte att näringsjäst är tillräckligt ”raw” kan du helt utesluta detta och får då mer en cashewröra som också är god, men stelnar alltså inte sedan till en ostliknande konsistens.

3. Vill du inte ha i jäst eller citron är det bara att utesluta det. Du kan för att få en fastare form då inkludera 2-3 msk kokosolja du värmt över vatten och ha i röran. Då stelnar oströran något kylskåp sedan.

4. Sedan är det bara att mixa. Eventuellt behöver du tillsätta lite vatten men ta lite vatten i taget så att det inte blir för simmigt.

5. Mixa till en jämn smet som du kan forma i händerna till bollar. Då är den klar!

6. Du har nu fått en färskoströra. Den går utmärkt att äta som den är på kex eller som dipp till grönsaker osv.

7. Sedan skivar du gurka och polkabetor – placerar ut en skiva först och sedan fyller med oströra och sedan tjoffar på en skiva till så att du får snittarna.

8. Klara att avnjutas!

Skär sedan squash med en osthyvel så att du får lagom långa bitar att kunna fylla och rulla. Fyll en sådan remsa med ditt ostbollspaket.

Knyt en gräslök runt ditt ostbollspaket och mums nu är de klara att avnjutas.

Polka- och gurksnittar med hummusröra

Polka- och gurksnittar med hummusröra.

Polka- och gurksnittar med hummusröra.

Enkelt drinktilltugg med polkabeta och gurksnittar med hummusröra.

1. Skär gurka och polkabeta i skivor.

2. Varva med hummus.

Hummus:

1 burk kikärtor

3 msk olivolja

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk tahini (sesampasta)

1 tsk spiskummin

saften från en citron

salt och peppar

2 tsk cayennepeppar (kan uteslutas)

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: