Frasiga spenatplättar med rökt lax och romröra

Recept på frasiga spenatplättar med rökt lax och romröra

Olof Abrahamsson
Dessa frasiga små spenatplättar toppade med rökt lax, rom och färsk basilika är ett underbart tilltugg till fördrinken!
19 april, 2022
0:36

Efter reklamen: Chips med löjromsdipp

(0:36)

Frasiga spenatplättar med rökt lax och romröra

Galet krämig och god romsås som även passar som dipp till chips och en fördrink.

Så gör du frasiga spenatplättar med rökt lax och romröra
Olof Abrahamsson

4 förrättsportioner

Du behöver:

1 ½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
100 g hackad spenat
Smör, till stekning

Romsås:

2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 msk fint hackad rödlök
1 tsk pressad citron
1–2 msk fint hackad dill
80 g valfri rom
Salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör:

100 g skivad rökt lax
½ rödlök basilikablad

Gör så här:

  1. Vispa samman mjöl, mjölk, ägg och salt till en slät smet. Blanda i hackad spenat. Låt smeten svälla i 30 minuter. Stek fina plättar i smör i stekpanna eller plättlagg.
  2. Romsås: Blanda ingredienserna. Spara lite rom till garnering.
  3. Snurra ihop laxskivorna till små rosor och lägg på plättarna. Skala och skiva rödlökarna. Garnera med basilikablad och rödlöksringar. Servera romsåsen till.

Foto: Olof Abrahamsson, Tia Borgsmidt, Columbus Leth