Frasiga spenatplättar med rökt lax och romröra
Galet krämig och god romsås som även passar som dipp till chips och en fördrink.
4 förrättsportioner
Du behöver:
1 ½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
100 g hackad spenat
Smör, till stekning
Romsås:
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1 msk fint hackad rödlök
1 tsk pressad citron
1–2 msk fint hackad dill
80 g valfri rom
Salt och nymalen svartpeppar
Tillbehör:
100 g skivad rökt lax
½ rödlök basilikablad
Gör så här:
- Vispa samman mjöl, mjölk, ägg och salt till en slät smet. Blanda i hackad spenat. Låt smeten svälla i 30 minuter. Stek fina plättar i smör i stekpanna eller plättlagg.
- Romsås: Blanda ingredienserna. Spara lite rom till garnering.
- Snurra ihop laxskivorna till små rosor och lägg på plättarna. Skala och skiva rödlökarna. Garnera med basilikablad och rödlöksringar. Servera romsåsen till.
Foto: Olof Abrahamsson, Tia Borgsmidt, Columbus Leth