Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Sötpotatisrösti med pocherat ägg

23 mar, 2020 
AvRedaktionen
Recept på rösti på sötpotatis med pocherat ägg
En vinnare i köket! Rösti av sötpotatis med pocherat ägg och svamp är vår nya favorit.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Rösti:

500 g sötpotatis

1 gul lök

25 g parmesan

2 ägg

Salt och nymalen svartpeppar

Olivolja och smör till stekning

Svamp- och spenattopping:

500 g champinjoner

1 msk smör

Salt och nymalen svartpeppar

200 g färsk spenat

Pocherade ägg:

4 ägg

1 liter vatten

2 msk ättika

Till servering:

Färsk timjan

Parmesan

Gör så här:

  1. Skala sötpotatisarna och riv dem grovt, på rivjärn eller i matberedare.
  2. Skala och riv löken. Riv parmesanen fint.
  3. Rör ihop sötpotatis, lök, parmesan, ägg, salt och peppar i en skål.
  4. Värm ugnen till 75°.
  5. Pressa samman en handfull av potatisblandningen och tryck sedan ut till en platt rösti.
  6. Jämna gärna till kanten med en sked.
  7. Forma 4 stora eller 8–12 små rösti.
  8. Stek dem i olja och smör i en stekpanna i ca 5 minuter på ena sidan och sedan 3 minuter på den andra.
  9. Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och låt dem gå klart i ugnen i 15–20 minuter.
  10. Rensa champinjonerna och skiva tunt.
  11. Stek svampen gyllene i smör i en stekpanna.
  12. Krydda med salt och peppar och ta sedan från pannan.
  13. Skölj spenaten och stek i pannan tills den mjuknar.
  14. Krydda med salt och peppar och ta från pannan.
  15. Knäck ner ett ägg i en kopp eller ett glas.
  16. Koka upp vatten och ättika i en vid kastrull.
  17. Låt sedan värmen stanna lite under kokpunkten.
  18. Rör runt kraftigt så en virvel skapas.
  19. Häll ner ägget försiktigt och snabbt, mitt i virveln, så äggvitan samlar sig kring äggulan.
  20. Låt ägget pochera i 2–3 minuter, använd en hålslev och lyft upp det till en tallrik. Gör likadant med övriga ägg.
  21. Ta ut röstin från ugnen, toppa med svamp, spenat, pocherade ägg, timjan och riven parmesan.
Recept på rösti på sötpotatis med pocherat ägg
Rösti på sötpotatis med pocherat ägg.

Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann

LÄS MER:

5 enkla recept med sötpotatis

Sötpotatis med chili och cheddar

Galette med sötpotatis

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons