5 enkla recept med sötpotatis
Sötpotatis är ett av de världens viktigaste baslivsmedel vid sidan av majs, ris och vete. Även här i Sverige har den orangefärgade rotsaken blivit allt populärare och konsumtionen ökar stadigt. Inte minst eftersom den numera kan köpas året runt.
Sötpotatis passar till kött och kyckling, men även i grytor, soppor och sallader. Den är en användbar ingrediens i bakverk och till skillnad från vanlig potatis är den även god att äta rå.
Så tillagar du sötpotatis
Du kan baka sötpotatis i ugnen på 200-220 grader eller koka den hel i saltvatten i ca 35-45 minuter. Sötpotatis fungerar även utmärkt att fritera om du skär den i stavar. Om du har bråttom kan du tillaga hel sötpotatis i mikrovågsugnen om du perforerar skalet flera gånger med en gaffel först. På högsta effekt tar det ca 4-6 minuter. Du kan även strimla sötpotatis fint och äta i en råkostsallad.
Här är 5 goda recept med sötpotatis att testa!
1. Sötpotatisstrips i ugn med mojo verde
Genom att laga sötpotatisstrips i ugn blir de nyttigare än om du friterar dem. Mojo verde är en fräsch och lite het röra som är god att dippa med.
2. Sötpotatischips med guacamole
Sötpotatischips är gott och enkelt att göra hemma. Har du ingen fritös kan du använda en vanlig gryta. Ät som snacks eller servera som tillbehör.
3. Sötpotatismuffins med valnötter
Sötpotatismuffins är matigare än vanliga muffins, speciellt om du blandar i hackade valnötter. Ät som de är eller servera med marmelad eller pesto.
4. Sötpotatismos med timjan
Sötpotatismos är minst lika gott som vanlig potatismos. Servera till kyckling, kött eller vegetariskt. Salt fetaost passar bra till det söta moset.
5. Bakad sötpotatis med tomatsalsa
Sötpotatis går lika bra att baka i ugn som vanlig potatis, men koka den gärna först och dela den sedan i två halvor. Servera med tomatsalsa.
Recept och foto: Sötpotatis från North Carolina