Uppfriskande soppa på salladslök med getostscrostini

Recept på soppa med salladslök och getostcrostini

Salladslök som bakats i ugnen gör den här soppan uppfriskande och fräsch. Servera salladslökssoppan tillsammans med frasiga crostini som toppats med smälts getost.
02 mars, 2021
(ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021
Slå på ljud

Soppa på salladslök med getostscrostini

Bjud på en uppfriskande soppa med frasiga crostini som tillbehör!

6 portioner

Du behöver:

1 fänkål
3 stjälkar bladselleri
1 morot
4 msk olivolja
salt
600 g salladslök

Getostscrostini:

6 skivor baguette
1 getbrie-ost

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Skär fänkål, selleri och morot i grova bitar. Värm 2 msk av olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt grönsakerna och 1 tsk salt. Stek i 10 minuter på medelvärme. Sänk värmen och stek en stund till. Rör runt i kastrullen då och då.
  2. Skär bort rötterna och ändarna på 400 g salladslök. Vänd runt i2 msk olivolja och en rejäl nypa salt. Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och baka i ugnen i 15 minuter tills de tar färg.
  3. Häll ner lökarna och den vätska de släppt i kastrullen. Tillsätt 2 liter vatten, låt koka upp. Sjud i2 timmar och sila därefter bort grönsakerna. Smaka av med salt.
  4. Skär resterande salladslökar i små bitar och låt dem koka i soppan i 10 minuter. Rosta brödskivorna i ugnen på högsta grilläge. Skär getbrien i skivor och fördela på bröden. Grädda under grill igen, 3–5 minuter, tills osten smält. Servera soppan med getostscrostini i.

Recept och foto: Marieke Verdenius & Martina Bianchini

LÄS MER:

9 kalla soppor som är enkla att förbereda