Uppfriskande soppa på salladslök med getostscrostini

Recept på soppa med salladslök och getostcrostini

Salladslök som bakats i ugnen gör den här soppan uppfriskande och fräsch. Servera salladslökssoppan tillsammans med frasiga crostini som toppats med smälts getost.
02 mars, 2021

Soppa på salladslök med getostscrostini

Bjud på en uppfriskande soppa med frasiga crostini som tillbehör!

6 portioner

Du behöver:

1 fänkål
3 stjälkar bladselleri
1 morot
4 msk olivolja
salt
600 g salladslök

Getostscrostini:

6 skivor baguette
1 getbrie-ost

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Skär fänkål, selleri och morot i grova bitar. Värm 2 msk av olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt grönsakerna och 1 tsk salt. Stek i 10 minuter på medelvärme. Sänk värmen och stek en stund till. Rör runt i kastrullen då och då.
  2. Skär bort rötterna och ändarna på 400 g salladslök. Vänd runt i2 msk olivolja och en rejäl nypa salt. Fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och baka i ugnen i 15 minuter tills de tar färg.
  3. Häll ner lökarna och den vätska de släppt i kastrullen. Tillsätt 2 liter vatten, låt koka upp. Sjud i2 timmar och sila därefter bort grönsakerna. Smaka av med salt.
  4. Skär resterande salladslökar i små bitar och låt dem koka i soppan i 10 minuter. Rosta brödskivorna i ugnen på högsta grilläge. Skär getbrien i skivor och fördela på bröden. Grädda under grill igen, 3–5 minuter, tills osten smält. Servera soppan med getostscrostini i.

Recept och foto: Marieke Verdenius & Martina Bianchini

LÄS MER:

9 kalla soppor som är enkla att förbereda