Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Välkomna på sommarfest hos Sofi Fahrman Engelbert

26 maj, 2023 
AvMichelle Meadows
Välkomna på sommarfest hos Sofi Fahrman Engelbert
När Sofi Fahrman Engelbert bjuder på middag är det kärlek och omtanke om gästerna som ligger i fokus. Nu har hon samlat de femtio mest populära måltidsbilderna från sin Instagram i en inspirerande ny kokbok.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sofi Fahrmans guide till ParisBrand logo
Sofi Fahrmans guide till Paris

Vi är många som fantiserar om att bjuda på middag oftare men som av någon anledning inte kommer till skott. Kanske är det låg självkänsla när det kommer till matlagning, ambivalens över de många små besluten eller att man sätter för höga krav på sig själv som avskräcker?

Men tröskeln behöver inte vara så hög menar Sofi Fahrman Engelbert som precis har släppt kokboken Till bords med Sofi Farhman.

– For mig handlar en middagsbjudning inte om att laga den mest imponerande maten, den fajten kommer jag aldrig att vinna eftersom jag ar langt ifran nagon masterkock. I stallet handlar det om att skapa en miljo och en kansla som far gasterna att kanna att bordet ar strosslat med karlek och omtanke.

<i>Till bords med Sofi Fahrman</i> är en kokbok full med middagsinspiration

Influencern och livsstilsinspiratören Sofi behöver sannolikt inte någon närmare presentation. I snart tjugo år har hon varit ständigt aktuell med allt från magasinet Sofis värld, en blogg, podden Trettio plus trevar, tv-program som Stylisterna och Project Runway, ett eget klädvarumärke samt mat-, rese- och träningsböcker. Hennes många meriter visar att hon är en fena på att inspirera och det är just vad hon vill med den nya boken som består av en blandning av mat- och dukningsbilder. Tanken är att den ska fungera som inspiration för hela middagsprocessen med allt från tabelscaping till dessert.

Annons

– Jag hoppas att boken kan inspirera de som känner att de inte har tiden, energin eller inspirationen att bjuda in till middag. De som säger att det inte ligger i blodet eller att det inte är deras grej. Jag hoppas att de ska se att man inte behöver göra det till en övermäktigt stor uppgift.

Boken består av femtio recept som har delats in efter årstid. Urvalet har gjorts genom att Sofi under två års tid antecknat vilka mat- och dukningsbilder som varit mest populära i hennes sociala medier.

– Varje söndag publicerar jag Instagram-händelser som jag kallar mina ”Weekly highlights“ och där lägger jag alltid upp något jag har lagat under veckan. De recept som har engagerat mest har jag sedan valt ut. Följer man mig så kommer man förhoppningsvis tänka typ ”äntligen får jag det där citron och vit chokladkaka-receptet”.

Bli inspirerad av Sofis vackra dukningar

Idén till boken uppkom under pandemin, nar man inte kunde ta gemensamma stunder runt matbordet for givet och restaurangbesöken var begränsade.

Annons

– Den tiden fick mig att inse exakt hur viktiga dessa sma stunder ar. En maltid påverkar alla våra sinnen, det höjer humöret och bygger relationer. När jag har behövt drömma mig bort och tanka energi så har jag tänkt på stunder när jag suttit runt bordet med vänner och familj.

Sofis intresse för matlagning och dukning kommer från hennes skaparlust och estetiska ådra. Redan för tjugo år sedan, när Sofi jobbade på ELLE och fick provlaga de utländska recepten, så brukade hon samla vänner i sin lilla etta och bjuda på middag.

– Det har inte spelat någon roll hur jag har bott, jag har alltid tyckt om att bjuda på fest och middag. Jag är väldigt konceptuell och älskar att skapa mina inbjudningar kring ett tema. Oftast något jag är sugen på i stunden, nu senast bjöd jag in till ”vårskrik”. Sedan är det nästan som en slags meditation för mig att duka bordet och förbereda alla de små detaljerna.

Annons

Hon tipsar om att inte vara så noga med regler utan att duka som man själv känner för. Vill man servera vin i tumblerglas så går det hur bra som helst. Ett annat tips är att dela upp arbetsuppgifterna.

– Jag brukar be min man ta varmrätt och disk och så står jag för dukning och dessert.

Sist men inte minst är det oftast inte en dum idé med en shot innan man sätter sig till bords.

– Och glom aldrig – det ar gasterna som gor festen!

För Sofi handlar det om att skapa en miljö och en känsla som får gästerna att känna att bordet är strösslat med kärlek och omtanke.

Sofi Fahrman Engelbert
Ålder: 43 år.
Bor: Lägenhet på Östermalm och sommarhus i Stockholms skärgård.
Familj: Gift med Filip Engelbert, dottern Lily, 8 år, och sonen Leo, snart ett år.
Gör: Journalist och influencer.
Aktuell: med boken Till Bords med Sofi Farhman, bloggen sofifarhman.elle.se och podden Trettio plus trevar.

Spana in Sofis somriga recept>>

Recept: Sofi Fahrman Engelbert Foto: Matilda Lindeblad

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons