Citronsockerkaka med lemon curd-grädde och sommarbär

Recept på citronsockerkaka med lemon curd-grädde och sommarbär

Lisa Björner
Den här citronsockerkakan med lemon curd-grädde och sommarbär är som en tårta i miniformat!
26 maj, 2023
3 goda toppings till kladdkaka
2:07

Efter reklamen: 3 goda toppings till kladdkaka

(2:07)

Slå på ljud

Citronsockerkaka med lemon curd-grädde och sommarbär

Baka sockerkakan i långpanna så räcker den till många. Blir det över, frys in!

Så bakar du citronsockerkaka med lemon curd-grädde och sommarbär
Lisa Björner

Ca 50 mindre bitar

Du behöver:

Sockerkaka:

6 ägg
5 ½ dl strösocker
1 citron, skalet
200 g smör
1 ½ dl mjölk
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt

Till servering:

Vispgrädde
Lemon curd
Valfria färska sommarbär

Grilla efterrätten – kanelsockerkaka med marinerade jordgubbar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskalet. Smält smöret och blanda ner mjölken i det. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med smöret och mjölken.
  2. Häll smeten i en långpanna, ca 30–40 cm, med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25–30 minuter. Ta ut och låt svalna. Dela sockerkakan i lagom stora munsbitar och lägg på fat.
  3. Vispa grädden fluffig och toppa varje sockerkaksbit med en klick vispad grädde och en klick lemon curd. Avsluta med valfria färska sommarbär.

Foto: Lisa Björner