Grillad kanelsockerkaka med marinerade jordgubbar

Recept på grillad kanelsockerkaka med marinerade jordgubbar

Columbus Leth
Har du inte testat att grilla efterrätten ännu så är det dags i år! Kanelsockerkakan får en spröd fin yta och serveras med marinerade jordgubbar och färskostkräm.
19 april, 2022
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan
2:26

Efter reklamen: Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

(2:26)

Slå på ljud

Grillad kanelsockerkaka med marinerade jordgubbar

Grillen ger kakan en spröd yta som passar perfekt med färskostskräm och bär.

Grilla kanelsockerkaka och servera med marinerade jordgubbar
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

75 g smör
2 ägg
170 g (ca 2 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
180 g (3 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
½ tsk stött kardemumma
1 dl mjölk

Färskostskräm:

2 dl vispgrädde
75 g naturell färskost
2 msk florsocker

Marinerade jordgubbar:

500 g jordgubbar
1 lime
1 tsk koncentrerad flädersaft

Garnering:

4 stjälkar mynta

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och luftigt. Tillsätt smöret och vispa ihop ordentligt.
  2. Sikta ner vetemjöl, bak- pulver, kanel och kardemumma i smeten. Vänd ihop och rör sist ner mjölken med en slickepott.
  3. Klä en avlång brödform, ca 10x25 cm, med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda kakan i ca 50 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
  4. Vispa grädden luftig. Vispa ner färskost och florsocker i grädden. Ansa jordgubbarna och skär dem i kvartar. Vänd ner bären i färskpressad limesaft och flädersaft och låt dra i lagen i 10 minuter.
  5. Skär kakan i tjocka bitar och grilla dem 2–3 minuter på varje sida. Servera med färskostskräm och marinerade jordgubbar. Garnera med färsk mynta.

Foto: Columbus Leth