Grillad kanelsockerkaka med marinerade jordgubbar
Grillen ger kakan en spröd yta som passar perfekt med färskostskräm och bär.
4 portioner
Du behöver:
75 g smör
2 ägg
170 g (ca 2 dl) socker
1 tsk vaniljsocker
180 g (3 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
½ tsk stött kardemumma
1 dl mjölk
Färskostskräm:
2 dl vispgrädde
75 g naturell färskost
2 msk florsocker
Marinerade jordgubbar:
500 g jordgubbar
1 lime
1 tsk koncentrerad flädersaft
Garnering:
4 stjälkar mynta
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och luftigt. Tillsätt smöret och vispa ihop ordentligt.
- Sikta ner vetemjöl, bak- pulver, kanel och kardemumma i smeten. Vänd ihop och rör sist ner mjölken med en slickepott.
- Klä en avlång brödform, ca 10x25 cm, med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda kakan i ca 50 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
- Vispa grädden luftig. Vispa ner färskost och florsocker i grädden. Ansa jordgubbarna och skär dem i kvartar. Vänd ner bären i färskpressad limesaft och flädersaft och låt dra i lagen i 10 minuter.
- Skär kakan i tjocka bitar och grilla dem 2–3 minuter på varje sida. Servera med färskostskräm och marinerade jordgubbar. Garnera med färsk mynta.
Foto: Columbus Leth