Smulpaj med rabarber, fläder och vit choklad
Vem kan tacka nej till en varm smulpaj med rabarberfyllning, fläder vit choklad och en kula vaniljglass? Försommar på en tallrik!
4 portioner
Du behöver:
500 g rabarber
½ vaniljstång
1 dl socker
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
Smuldeg:
75 g havregryn
25 g vetemjöl
100 g socker
1 tsk krossad kardemumma
¼ tsk salt
100 g smör
75 g vit choklad
Till servering:
½ liter vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Rengör rabarbern, skala och skär i små bitar. Dela vaniljstången, skrapa ur kornen och blanda ihop dem med sockret i en skål. Vänd ihop rabarber, vaniljsocker och fläderblomssaft och fördela blandningen i en smord ugnsform.
- Blanda havregryn, mjöl, socker, kardemumma och salt i en skål. Skär smöret i tärningar och smula ner dem i blandningen med fingrarna till en grov blandning. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i smuldegen. Fördela smuldegen ovanpå rabarbern.
- Grädda pajen i ugnen i cirka 30 minuter, tills den är gyllene och knaprig. Låt svalna något. Servera den sedan ljummen med vaniljglass.
Foto: Olof Abrahamsson, Tia Borgsmidt, Columbus Leth