Skaldjursplatå med tre sorters dipp

Recept på skaldjursplatå med tre sorters dipp

Columbus Leth
Slå på stort och avnjut en skaldjursplatå med godsaker som krabbklor, ostron och räkor. Skaldjuren doppar du sedan i tre olika sorters dipp. Svårslaget!
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Skaldjursplatå med tre sorters dipp

Godsaker uppdukade på fat med krämiga såser till – bara att skala, dippa och njuta!

Slå på stort och bjud på skaldjursplatå med tre sorters dipp
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

Krabbklor:

1 tsk socker
2 tsk salt
1 knippe dill
4 st krabbklor

Vispat brynt smör:

250 g smör
½ tsk citronsaft
Ev 1 tsk rapsolja
Flingsalt

Sesamvinägrett:

½ dl sojasås
1 tsk socker
1 tsk risvinäger
1 tsk sesamolja
1 tsk vatten
1 tsk rostade sesamfrön
1 tsk torkade chiliflakes

Chipotlemajo:

2 dl majonnäs
2 msk chipotlepasta
1 msk limejuice
Salt

Till servering:

12 ostron
24 räkor
1 citron
1 lime
1 surdegsbröd

Limemarinerad krabba med coleslaw – gör så här

Gör så här:

  1. Fyll en stor gryta med kokande vatten. Tillsätt socker, salt och dillkvistar. Koka krabbklorna i 7–8 minuter. Stäng av och låt dem dra i 15 minuter. Ta upp och ställ kallt fram till servering.
  2. Vispat brynt smör: Smält och bryn smöret under konstant vispning. Häll upp och låt svalna i kylen tills det blivit fast i konsistensen. Vispa upp med elvisp eller en stavmixer tills det blir fluffigt, mixa eventuellt i lite rapsolja om du vill ha en mjukare konsistens. Servera i en liten skål och strö över flingsalt.
  3. Sesamvinägrett: Rör ihop alla ingredienser och smaka av.
  4. Chipotlemajo: Rör ihop majonnäs, chipotle, limejuice och salt. Smaka av.
  5. Öppna ostronen och lägg dem på is på ett stort fat. Toppa med vinägrett, eller servera den bredvid. Lägg även upp räkor och kokta krabbklor på fatet. Servera genast med citron och lime, bröd och rört smör samt såser.

Foto: Columbus Leth