Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

3 bevis på att semlor är nyttigt

06 feb, 2018 
AvRebecca Wictor
Semlor innehåller faktiskt en del nyttigheter!
En vanlig semla innehåller ganska många kalorier, men faktiskt också en del nyttigheter! Dessutom mår vi ju bra när vi äter något riktigt gott.
Annons

Kanske svårt att tro, men en semla är inte bara dåligt för din hälsa. Tittar man bara tillräckligt nära går det att se spår av nyttigheter både här och där.

1. Grädden

Som MåBra tidigare skrivit finns det studier som visar på att mättade fetter från mejeriprodukter inte alls är så farligt som vi tidigare trott. De ökar varken risken för hjärt-kärlsjukdomar eller övervikt. Grädde innehåller även mängder med kalcium och ger kroppen gott om energi för att klara dagen.

2. Mandelmassan

Om vi väljer att bortse från sockret i mandelmassan så har vi ju rena rama hälsobomben i denna smet. Mandlar är en väldigt bra källa till nyttiga omättade fetter, kalcium, järn, zink och E-vitamin.

3. Vetebullen

Här kanske vi ändå får vår största utmaning i vår jakt på nyttigheter MEN kardemumman i bullen verkar bakteriedödande och är bra mot förkylningar och halsinfektioner (skulle det vara en slump att dessa sjukdomar drabbar oss ovanligt ofta i samma tid som vi äter semlor, skulle inte tro det va?). Kardemumma har även kramplösande verkan och kan lindra magknip, kolik och mensvärk. Den senaste tiden har även studier visat att vitt bröd är lika nyttigt som grovt, så varför oroa sig i onödan.

Annons

Skämt å sido, ett bakverk är alltid ett bakverk. Men en semla eller två under våren kommer heller inte förstöra din hälsa. Välj en minivariant om du kämpar med någon diet eller påminn dig själv om alla nyttigheter vi just grävt fram och försök njuta av din semla, det kanske blir den enda du äter i år.

Saftiga semlor och semmeltårta.
Saftiga semlor och semmeltårta.
Semlor innehåller faktiskt en del nyttigheter! Foto: IBL
Semlor innehåller faktiskt en del nyttigheter! Foto: IBL

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons