Maya Samuelsson guidar till säsongens bästa roséviner

Maya Samuelsson guidar till säsongens bästa roséviner

Sommartid är tid för rosé. Men rosévin är så mycket mer än ljusa jordgubbstonade godisviner. Maya Samuelsson guidar till nya och gamla godingar.
14 april, 2023
Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnaden
2:31

Efter reklamen: Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnaden

(2:31)

Slå på ljud

Australiska rosa bubblor

Vino Volta Methode Ancestrale Grenache 2022, Australien, Swan District (94214) 249 kr, TS

Ett mousserande rosa vin av grenache-druvor som hängt på 60 år gamla vinstockar i ett av Australiens äldsta vinområden, Swan Valley. Bubblorna får det genom méthode ancestrale där vinet jäses bara en gång på flaskan vilket kan ge vissa jästrester, och ett vin med doft av kex, nougat, blodapelsin och röda äpplen.

Rödrosa Mousserande

Ca’ Vedole Lambrusco di Sorbara 2021, Italien, Emilia-Romagna (2339) 159 kr

Lambrusco di Sorbara är ett av åtta områden där det produceras Lambrusco, ett oftast rött mousserande vin. Egentligen är lambrusco di sorbara en druvsort och ger de lättaste, mest eleganta lambrusco-­vinerna. Sedan är det upp till vinmakaren att bestämma om vinet är rött eller rosé. Vad tycker du?

Festmeny med säsongens finaste råvaror – 5 recept

Mörk sicilianare

Cloé 2020, Italien, Sicilien (58372) 326 kr, BS

I många år har jag förgäves försökt förutspå de mörka rosévinernas genomslag, men nu tror jag att det kan vara dags! Plötsligt poppar det upp en massa roliga alternativ på bolaget. Här har vi ett praktexempel. Ett mörkt, smakrikt naturvin från Sicilien, med stor smak av röda bär och örter, gjort på öns ”egen” druva nerello mascalese.

Skynda fynda!

Cerasuolo d’Abruzzo Superiore ”Le Cince” De Fermo 2021, Italien, Abruzzerna (93601) 247 kr, TS, BS, EKO

Den här godingen brukar dyka upp på bolaget när rosé-säsongen stundar. Men tyvärr försvinner den ofta lika snabbt, så det gäller att passa på! Vinet härstammar som flera av tipsen från Italien men nu är vi i regionen Abruzzerna och dricker en druva som heter montepulciano.

Orange som är rosa

Airlie Bank Gris on Skins 2022 Australien, Yarra Valley (93696) 179 kr, TS

Om det här ska klassas som orangevin eller rosévin får läsaren bestämma. Vinet är gjort på pinot gris, som normalt ger vita viner men som faktiskt har en del blå färg i skalet. Det ser du i detta orangevin, juicen får ligga med sina skal och vips har vi ett rosa vin. Vad man än kallar det är vinet fruktigt, fullt av persika, honungsmelon och krossade jordgubbar.

Exklusiv restprodukt

Alexandre Bonnet La Foret Rosé De Saignée Extra Brut 2015, Frankrike, Champagne (54230) 999 kr, BS

Sagnée är en gammal metod att göra rosévin, som skapades för att producera kraftigare röda viner. En del av vinmusten tappades bort vilket ledde till att den resterande juicen fick en större koncentration och gav ett strävt och smakrikt rött vin. Den must som tappats bort var rosafärgad och blev till rosévin. Den traditionella metoden används fortfarande men inte längre bara som en restprodukt utan exempelvis i denna exklusiva champagne.