Saffranskladdkaka

Recept på saffranskladdkaka

Peter Kam
Du läste rätt – vi har kombinerat två favoriter! Det ger oss julens godaste efterrätt: saffranskladdkaka!
01 november, 2022
11 goda och lyxiga recept på julgodis
1:50

Efter reklamen: 11 goda och lyxiga recept på julgodis

(1:50)

Slå på ljud

Saffranskladdkaka

Två favoriter – saffran och kladdkaka – möts i en himmelsk kombo.

Så bakar du julens godaste efterrätt: saffranskladdkaka
Peter Kam

10 portioner

Du behöver:

150 g smör
100 g vit choklad
½ g saffran
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 ägg
35 g osaltade, skalade pistaschnötter
1 msk florsocker

Här är tigerkaka 2.0 – med choklad och saffran

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och hacka chokladen grovt. Vänd ner choklad och saffran i smöret och rör tills chokladen smält.
  2. Vänd ner socker och vaniljsocker i smeten. Blanda vetemjöl och salt, sikta ner det och blanda väl. Rör ner ett ägg i taget. Grovhacka nötterna och vänd ner dem i smeten.
  3. Häll smeten i en springform med bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Grädda i 20–22 minuter, låt svalna på galler. Ställ svalt i minst 2 timmar och sikta över florsocker innan servering.

Foto: Peter Kam, Martin Tanggaard, Maria Warnke Nørregaard