Saffransflätor – så bakar du det klassiska bakverket

Recept på saffransflätor

Betina Hastoft
Saffransflätor med mycket smör är ett klassiskt bakverk att servera på adventsfikat.
01 november, 2022
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Slå på ljud

Saffransflätor

Saffransbröd med mycket smör – ett måste i jul och advent.

Saffransflätor är ett måste i jul och advent
Betina Hastoft

8 portioner

Du behöver:

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ g saffran
1 tsk socker
100 g mjukt smör
75 g (ca ¾ dl) socker
½ tsk salt
425 g (ca 7 dl) vetemjöl

Garnering:

1 ägg
40 g mandelflagor
2 msk strösocker

Här är tigerkaka 2.0 – med choklad och saffran

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37º, häll upp i en bunke och lös upp jästen i den. Mortla saffran med socker och rör ner. Tillsätt smör, socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen väl i 5–10 minuter, tillsätt ev resterande mjöl. Jäs övertäckt i 1 timme.
  2. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela i 6 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rulle och fläta 3 rullar till en fläta (= totalt 2 flätor). Vik in ändarna lite under. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  3. Pensla flätorna med uppvispat ägg och strö över mandel och socker. Grädda längst ner i ugnen ca 20 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler.

Foto: Betina Hastoft