Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Så hittar du de bästa dryckerna på Systembolaget

07 jul, 2023 
AvMaya Samuelsson
Så hittar du de bästa dryckerna på Systembolaget
För att hitta de allra bästa dryckerna på Systembolaget behöver du veta vad som gäller. Maya Samuelsson guidar dig rätt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Det här är skillnaden mellan champagne, cava och proseccoBrand logo
Det här är skillnaden mellan champagne, cava och prosecco

I Sverige har Systembolaget monopol på försäljning av alkohol till privatpersoner och som monopol följer ett visst ansvar. De bör ha ett brett utbud där drycker från alla olika vinområden ska få visas upp. De ska se till att vi fortsätter ha en fri marknad genom att alla som söker, och får tillstånd, ska få möjlighet att sälja sin dryck via dem. De ska kunna visa upp små och stora producenter världen över. Det är inte det lättaste att åstadkomma detta och alla drycker får ju inte plats på hyllan, därför har vi flera olika typer av sortiment att hålla reda på. Jag ska göra mitt bästa för att guida dig igenom dem.

Annons

Fasta sortimentet

Systembolagets ordinarie sortiment med de drycker som står på hyllan, ca 2 400 stycken. De står där för att det säljs mycket av dem. Bakom dem finns ofta relativt stora producenter som kan tillgodose tillräckligt med vin för att kunna finnas på många systembolag året om.

Maya Samuelsson tipsar om hur du hittar de bästa dryckerna på Systembolaget

Beställningssortimentet, BS

Här finns alla de drycker som du inte ser på hyllan. Dessa är lite kluriga. De kan variera mycket i kvalitet och Systembolaget har ingen beskrivning på dem vilket gör det svårt att leta sig fram bland mängden drycker. Men genom att få tips, från vänner eller vinskribenter, kan man här hitta riktiga guldklimpar. För att beställa dessa skatter måste du ha ett konto på Systembolagets hemsida. När du gjort det kan du beställa vinet och välja vilken Systembolagsbutik du vill hämta vinet i. När vinet finns att hämta får du ett sms och du betalar på plats i butiken.

Annons

Tillfälliga sortimentet, TS

Här kommer det in drycker som vinexperter på Systembolaget åker världen runt och provar ut. De köper in ett antal flaskor som delas ut i vissa butiker och när de sålt slut, då är de slut. Här hittar vi ofta små hantverksmässiga producenter av hög kvalitet. Även ovanliga ursprung och nya spännande druvor poppar upp. Varje fredag släpps nya drycker och du hittar dem i butiken på en speciell hylla märkt just tillfälliga sortimentet. Nackdelen är att det inte alltid är så lätt att få tag på vinerna då det kan vara väldigt få butiker som får tillgång. Jag rekommenderar därför att du gör så här: gå in på första sidan i Systembolags-appen eller hemsidan och skrolla ned. Där hittar du nytt eller aktuella lanseringar. Klickar du dig vidare där får du se allt som just släppts eller ska släppas. När du hittat en smarrig flaska, gå in på produkten och klicka på ”Vilka butiker har drycken just nu?” så får du reda på var närmsta butik med ditt vin ligger. Vissa av TS-lanseringarna kan man även beställa hem.

Annons

Lokalt & småskaligt

Mindre svenska producenter har alltid rätt att komma in på hyllan på de systembolag som ligger nära dem eftersom de själva inte får sälja sina alkoholhaltiga drycker på gården.

Säsongsortiment

Precis som det låter: drycker som släpps varje år i vissa säsonger, som glögg till jul.

Webblansering

Exklusiva produkter som Sverige bara får in några ”enstaka” flaskor av och som släpps en speciell tid på webbsidan. Då sitter alla vinnördar i Sverige redo vid datorn för att hoppas att de hinner klicka hem en flaska.

Annons