Så bygger du den perfekta salladen – 10 tips

Lär dig att bygga den perfekta salladen!

Tricket för att få till en riktigt god och matig sallad ligger i kombinationen och variationen mellan olika konsistenser och smaker. Här är ingredienserna och knepen som gör skillnad och får smaklökarna att dansa!
06 juli, 2018

Den bästa salladen bygger på att våga mixa många olika ingredienser och konsistenser. En feg och homogen sallad kommer inte bjuda på varken samma smakupplevelse eller samma mättnadskänsla. En bra formel förutom kolhydrater, protein och fett är att ha i något krispigt, något krämigt, något salt och gärna något sött. Försök att få in de flesta av delarna nedan – och glöm inte – ju mer färg, desto fler vitaminer!

1. Grönt

Blanda gärna flera olika, men ju mörkare grönt desto bättre. Satsa gärna på någon som är lite kraftigare i smak som ruccola, spenat och grönkål. Glöm heller inte bort att använda skott och groddar, fullproppade med näring och smak.

Recept: Spenatsallad med chili- och kaprisdressing

Spenatsallad med chili- och kaprisdressing.

Spenatsallad med chili- och kaprisdressing.

2. Gryn och korn

Här finns det en uppsjö av roliga ingredienser att välja mellan – vildris, quinoa, mathavre, bulgur och många fler liknande. Nu finns många goda färdiga blandningar att välja på i butiken, en del av dem är också redan färdigkryddade. Koka gärna en större sats och förvara i kylen, de håller i flera dagar.

Recept: Quinoa- och quornsallad med bönor och nötter

Quinoa- och quornsallad med bönor och nötter.

Quinoa- och quornsallad med bönor och nötter.

3. Tillagade grönsaker

Gör att salladen känns mer matig. Underlätta för snabba, smarta matlådor under veckan genom att skjutsa in en plåt med grova grönsaker i ugnen tillsammans med lite olja. Kan sparas i kylen hela veckan, bara att plocka det som passar bäst till dagens kombination.

Lägg in saker efter hand beroende på önskad konsistens och tillagningstid. Börja exempelvis med rödbetor, morötter, broccoli och blomkål och lägg på sparris, champinjoner, squash och paprika lite senare. Vill du minska handpåläggningen, tänk på att göra större bitar av det som går fortare och mindre bitar av det som tar längst tid.

Recept: Rostade grönsaker med couscous och räkor

Rostade grönsaker med couscous och räkor.

Rostade grönsaker med couscous och räkor.

4. Knaprighet

Addera grova, råa grönsaker för knaprighet. Bra exempel är rå broccoli (glöm inte bort att använda stammen), morotsslantar, rädisor och hyvlad fänkål.

Recept: Laxsallad med rädisor och cream cheese-dressing

Laxsallad med rädisor och cream cheese-dressing.

Laxsallad med rädisor och cream cheese-dressing.

5. Protein

Grillad kyckling, lax, räkor, ägg, skinka, rostbiff och kassler är både snabba, goda och nyttiga ingredienser som håller dig mätt länge. För snabba val av vegoprotein, satsa på olika sorters ostar eller bönor, gärna en mix med flera olika typer av bönor. Frysta, skalade edamamebönor är guld att ha i frysen.

Recept: Kycklingsallad med edamamebönor och tahinidressing

Kycklingsallad med edamamebönor och tahinidressing.

Kycklingsallad med edamamebönor och tahinidressing.

6. Sött

Något sött som melon, aprikoser, päron, jordgubbar, mango eller sötpotatis, är ljuvligt ihop med salta ingredienser.

Recept: Sallad med jordgubbar, getost och valnötter

Sallad med jordgubbar, getost och valnötter.

Sallad med jordgubbar, getost och valnötter.

7. Salt

Salta ostar som feta, parmesan, halloumi, getost eller salta nötter lyfter vilken sallad som helst.

Recept: Sallad med rött ris, chèvre och päron

Sallad med rött ris, chèvre och päron.

Sallad med rött ris, chèvre och päron.

8. Syra

Vinägrett, balsamico, citron, lime, gröna äpplen, picklade grönsaker eller picklad rödlök ger din sallad en extra smakdimension.

Recept: Picklad rödlök

Picklad rödlök.

Picklad rödlök.

9. Strössel

En liten men ack så viktig detalj för helhetskänslan. Knapriga frön, torrostade nötter eller rostad lök ger en skön crunch. Nötter och frön ger också en extra näringsboost med bra fetter, vitaminer, mineraler och lite protein.

Recept: Fruktig sallad med nötter, mango och mozzarella

ruktig sallad med nötter, mango och mozzarella.

ruktig sallad med nötter, mango och mozzarella.

10. Dressing

Utgå ifrån tumregeln att ju mer fett du har i salladen i övrigt – exempelvis avokado, nötter och ostar, ju lättare dressing kan du ha, då räcker en vinägrett. Har du en smalare sallad, var inte rädd för att välja en krämigare dressing med bra fetter. Fett är en ovärderlig smakbärare. Ont om tid? Ta lite olja från exempelvis soltorkade tomater eller liknande!

Recept: Laxsallad med bacon, krutonger och parmesandressing

Laxsallad med bacon, krutonger och parmesandressing.

Laxsallad med bacon, krutonger och parmesandressing.

Här hittar du ännu fler recept på sallader >>