Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Krämig rotsakspolenta med svamp

24 feb, 2023 
AvJessica Lek
Recept på krämig rotsakspolenta med svamp
Använd färsk majs så blir den här rotsakspolentan extra krämig.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du krispig sötpotatis i ugnBrand logo
Så gör du krispig sötpotatis i ugn

Krämig rotsakspolenta

Vanligtvis görs polenta på majsgryn, men här använder vi färsk majs till en extra krämig variant.

God rotsakspolenta med svamp

4 personer

Annons

Du behöver:

1 knippe små rödbetor, 6–8 st morötter eller 2 små zucchini, i skivor
Olivolja
Flingsalt
1–2 msk balsamvinäger
Svart- och vitpeppar
8 majskolvar
Salt och socker
5 kaffir lime-blad
40 g smör
1 vitlöksklyfta, riven
200 g fontinaost, i tärningar
50 g parmesanost, riven
1 tsk nyriven muskotnöt
12 vaktelägg eller 3 hönsägg
75 g svamp, t ex champinjoner

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 195°. Skala morötterna om du använder det. Lägg grönsakerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och balsamvinäger och strö på flingsalt och grovmald peppar. Baka i ugnen tills mjuka.
  2. Ta bort blad och skägg från majskolvarna. Skär loss kärnorna med en vass kniv. Koka upp vatten i en kastrull med 1 msk salt och 1 msk socker. Koka majsen i 10–12 minuter (tiden kan variera, provsmaka). Låt limebladen koka med de sista 2 minuterna.
  3. Lyft ur majsen från kastrullen med hålslev och låt rinna av i ett durkslag. Spara kokvätskan. Mixa majsen i matberedare, så slät som möjligt. Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i majspurén, vitlöken och ostarna. Låt allt smälta på medelvärme. Rör om konstant och tillsätt eventuellt lite vätska från majsen, eller grönsaksfond. Smaka av polentan med salt och ev nymalen vitpeppar. Skeda upp polentan i 4 ugnsfasta djupa tallrikar och lägg på rostade grönsaker.
  4. Knäck över 3 ägg per portion. Ställ tallrikarna i ugnen och tillaga i 2–3 minuter, så att gulan fortfarande är rinnig. Riv svampen papperstunt över. Gott med en örtsallad till.

Av: Maaike Koorman Foto: Alan Jensen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons