Rödbetslax med parmasvepta ugnsrostade morötter
- AvSandra Palmkvist
- AvGitte Heidi Rasmussen
Rödbetslaxen med äppelmos gör sig gott ihop med de salta parmasvepta morötterna. En välbalanserad rätt med mycket smak!
Rödbetslax med äppelmos
Smakrik, färgstark lax i ugnen gör succé.
6 portioner
Tid: 40 minuter + 6 timmar i kyl
Du behöver:
800 g färsk laxfilé
2 rödbetor
5 dl äppeljuice
1 citron, rivet skal
2 schalottenlökar
1 tsk torkade enbär
Salt och peppar
1 dl socker
1 msk citronsaft
Till servering:
Äppelmos
Dill
Körvel
Gör så här:
- Skala och riv rödbetorna fint. Vänd ihop dem med äppeljuice, citronskal, finhackad schalottenlök och enbär. Spara citronen.
- Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form. Strö lite salt på och häll rödbetsröran över. Täck formen med aluminiumfolie och låt laxen marinera i minst 6 timmar i kylen. Häll av lagen från laxen och spara den. Skrapa försiktigt bort rödbetsröran från laxen.
- Sätt på ugnen på 200°. Sila 2 dl av rödbetslagen och koka ihop den med socker och pressad citronsaft tills konsistensen blir som tunn sirap. Bred ut den över laxen och glasera i ugnen i ca 15 minuter.
- Fördela örter ovanpå laxen och servera med äppelmos och bröd.
Parmasvepta ugnsrostade morötter med granatäppledipp
Supergott tilltugg med söta morötter och salt parmaskinka.
6 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
12 små morötter
70 g parmaskinka
Granatäppledipp:
2 ½ dl crème fraiche
2 tsk dukkah
1 msk citronsaft
2 tsk granatäpplesirap
1 tsk olivolja
Salt och peppar
2 msk granatäpplekärnor
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 225°. Skala morötterna och ge dem ett kort uppkok i en kastrull med vatten.
- Skär skinkan i strimlor och linda dem runt morötterna en efter en. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugnen i cirka 10 minuter, tills skinkan är knaprig.
- Granatäppledipp: Rör ihop crème fraiche med dukkah, citronsaft, sirap och olja i en skål. Krydda dippen med salt och peppar och strö några granatäpplekärnor ovanpå.
- Servera de bakade morötterna i parmaskinka med granatäppledippen.
Foto: Charlotte T Strömwall, Christina Uhlin, Lisa Björner
