Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Rödbetsblomma med Västerbottensostkräm

04 jun, 2025
Recept på rödbetsblomma med Västerbottensostkräm
Kickstarta middagen med söta rödbetsblommor fyllda med krämig Västerbottensostkräm – ett perfekt sällskap till en frisk fläder sour!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #3 - Grapefrukt spritz med chilisockerBrand logo
Drinkar #3 - Grapefrukt spritz med chilisocker

Rödbetsblomma med Västerbottensostkräm

Här kombineras den naturliga sötman i ugnsrostade rödbetor med den krämiga sältan från Västerbottensost, vackert formad som en blomma som imponerar vid festliga tillfällen.

Tips! Det är viktigt att rödbetorna blir riktigt tunt skurna, annars går de inte att vika in mot krämen. Förbered gärna rödbetorna dagen innan så att de hinner ligga och dra i lagen. Det går även fint att använda färdigkokta rödbetor.

14 stycken

Annons

Tid: 20 minuter + tid att stå

Du behöver:

Rödbetskorgar:

2 stora rödbetor
1 dl äppelcidervinäger
1 dl strösocker
1 dl vatten

Västerbottensostkräm:

150 g Västerbot­tensost, riven
½ dl färskost
1 tsk honung

Gör så här:

  1. Rödbetskorgar: Skala och skiva rödbetor lövtunt med hjälp av en mandolin. Koka upp äppelcidervinäger, socker och vatten. Häll den varma lagen över rödbetsskivorna, låt dra i minst 6 timmar.
  2. Västerbottensostkräm: Blanda samman ingre­dienserna till krämen.
  3. Montering: Häll bort lagen från rödbetorna och torka av dem lite lätt med hushållspapper. Lägg en liten klick västerbottens­ostkräm på varje skiva och nyp ihop rödbetsskivorna från sidan så att de bildar en liten blomma. Lägg på ett fat och toppa med ätbara blomblad och färska örter.
Rödbetsblomma med Västerbottensostkräm och drinken fläder sour
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kaprisBrand logo
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris
Annons

Fläder Sour

Läskande drink med härlig flädersmak. Vill du göra drinken alkoholfri skippar du gin, dubblar mängden citronsaft och tillsätter 2–3 cl sockerlag.

1 glas

Tid: 5 minuter

Du behöver:

4 cl gin
5 cl koncentrerad fläderblomssaft, eller fläderlikör
½ äggvita
3 cl citronsaft, pressad
5 isbitar

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i en shaker och skaka tills du får ett skum på toppen. Tillsätt isen och skaka lite till. Sila ner i glas och servera direkt.
  2. Garnera gärna med en bit citronskal, eller lite rivet skal på toppen.

Foto: Lisa Björner

Annons