Rödbetsblomma med Västerbottensostkräm
Rödbetsblomma med Västerbottensostkräm
Här kombineras den naturliga sötman i ugnsrostade rödbetor med den krämiga sältan från Västerbottensost, vackert formad som en blomma som imponerar vid festliga tillfällen.
Tips! Det är viktigt att rödbetorna blir riktigt tunt skurna, annars går de inte att vika in mot krämen. Förbered gärna rödbetorna dagen innan så att de hinner ligga och dra i lagen. Det går även fint att använda färdigkokta rödbetor.
14 stycken
Tid: 20 minuter + tid att stå
Du behöver:
Rödbetskorgar:
2 stora rödbetor
1 dl äppelcidervinäger
1 dl strösocker
1 dl vatten
Västerbottensostkräm:
150 g Västerbottensost, riven
½ dl färskost
1 tsk honung
Gör så här:
- Rödbetskorgar: Skala och skiva rödbetor lövtunt med hjälp av en mandolin. Koka upp äppelcidervinäger, socker och vatten. Häll den varma lagen över rödbetsskivorna, låt dra i minst 6 timmar.
- Västerbottensostkräm: Blanda samman ingredienserna till krämen.
- Montering: Häll bort lagen från rödbetorna och torka av dem lite lätt med hushållspapper. Lägg en liten klick västerbottensostkräm på varje skiva och nyp ihop rödbetsskivorna från sidan så att de bildar en liten blomma. Lägg på ett fat och toppa med ätbara blomblad och färska örter.
Fläder Sour
Läskande drink med härlig flädersmak. Vill du göra drinken alkoholfri skippar du gin, dubblar mängden citronsaft och tillsätter 2–3 cl sockerlag.
1 glas
Tid: 5 minuter
Du behöver:
4 cl gin
5 cl koncentrerad fläderblomssaft, eller fläderlikör
½ äggvita
3 cl citronsaft, pressad
5 isbitar
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienser i en shaker och skaka tills du får ett skum på toppen. Tillsätt isen och skaka lite till. Sila ner i glas och servera direkt.
- Garnera gärna med en bit citronskal, eller lite rivet skal på toppen.
Foto: Lisa Björner