Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Här är restaurangerna som tilldelades årets nordiska Michelin-stjärnor

29 maj, 2024 
AvNami Kawakita
Här är restaurangerna som tilldelades årets nordiska Michelin-stjärnor
Årets Guide Michelin-stjärnor har delats ut i Helsingfors och flera svenska restauranger har anledning att fira – en av dem är Seafood Gastro på anrika Grand Hôtel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbittersBrand logo
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

Det var den franska däcktillverkaren Michelin som redan år 1900 började ge ut sin restaurang- och hotellguide. På den tiden fanns det cirka 3 000 bilar i Frankrike och en baktanke kan ha varit att uppmuntra och förenkla för folk att ge sig ut på vägarna och slita däck. I guiden samlades all matnyttig information som en bilförare ute på vägarna kunde tänkas behöva – allt från bensinstationer till övernattningsställen.

Idag är Michelin-guiden den mest inflytelserika krogguiden i Europa, och möjligen världen.

Det här betyder stjärnorna:

 • Tre stjärnor: Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.
 • Två stjärnor: Utomordentlig matlagning, värt en omväg.
 • En stjärna: En mycket bra restaurang i sin kategori.
Avsmakningsmeny på Seafood Gastro består av råvaror som lever i, vid eller på vattnet.

Seafood Gastro, en del av Grand Hôtel Stockholm, öppnade dörrarna i augusti förra året och har redan satt sitt avtryck på den nordiska restaurangscenen. Dess unika avsmakningsmeny består av råvaror som lever i, vid eller på vattnet. Den här stjärnan är ett bevis på Seafood Gastros exceptionella hantverk och innovation inom gastronomi

Annons

– Det är verkligen jätteroligt att Seafood Gastro fått en stjärna. Det är ett bevis på att det hårda arbete och den passion som vårt team levererar varje dag ger resultat. Ambitionen med Seafood Gastro är att visa upp unika akvatiska råvaror och ta med våra gäster på en ny gastronomisk upptäcktsresa, säger Mathias Dahlgren.

Priset togs emot av kökschef Jonas Hedenqvist under en ceremoni som ägde rum i Helsingfors på den historiska Savoy-teatern. Michelin-stjärnan markerar ett nytt kapitel i restaurangens historia och stärker dess ställning som en av de främsta restaurangerna inom Norden.

Juryns motivering till Seafood Gastro:

Det ståtliga och magnifika Grand Hôtel är hemvist för denna dekadenta restaurang där rika smaker och nordiska skaldjur regerar. Avsmakningsmenyn tar dig genom en rad av exklusiva fisk- och skaldjursrätter, vare sig det är söt havskräfta, mjölkiga råa räkor eller Osetra-kaviar. Dessa ultimata premiumingredienser behandlas var och en med stor skicklighet av kockarna. Japanska influenser som Wasabi Yuzu och Chawanmushi återfinns också. Allting kommer till ett pris, men lyxen i råvarorna är obestridlig.

Lyxen i råvarorna på Seafood Gastro är obestridlig, en av anledningarna att de fick sin första stjärna

Fler stjärnor delades ut

Daniel Berlins nyöppnade restaurang Vyn i Simrishamn belönades direkt med två stjärnor.

Annons

Ur juryns motivering Vyn:

Att uppnå den sällsynta och utan tvekan imponerande bedriften att gå direkt in i guiden med två Michelin-stjärnor, är VYN den senaste restaurangen som fungerar som en plattform för sin geniala chef och ägare Daniel Berlin. Efter att ha hållit två stjärnor på sin tidigare, eponyma restaurang i Skåne Tranås, representerar VYN Daniels välkomna återkomst till toppen av svensk gastronomi.

Men även nya stjärnor delades ut till två andra restauranger förutom Seafood Gastro – Södermalmskrogen Celeste och den japanska restaurangen Dashi fick varsin stjärna. Aira, Aloë och Vollmers fick behålla sina två stjärnor. Björn Frantzéns restaurang i Stockholm behåller sina tre stjärnor från 2018. Frantzén är den enda restaurangen i Sverige med den högsta utmärkelsen tre stjärnor, vilket betyder att köket är exceptionellt.

Bib Gourmand

Att avnjuta en avsmakningsmeny på en Michelin-krog är en dröm för många och en upplevelse utöver det vanliga. Känner du att du inte riktigt har råd så kan du kika på Bib Gourmand-listan så länge. Bib Gourmand är en utmärkelse som även den delas ut av Guide Michelin till restauranger som serverar riktigt bra mat till ett rimligt pris – som en slags budget-Michelin.

Bib Gourmand är en utmärkelse som delas ut för riktigt bra mat till rimligt pris

Här är elva restauranger i Sverige som fått utmärkelsen:

 • Bar Agrikultur, Stockholm
 • Lilla Ego, Stockholm
 • Familjen, Göteborg
 • Namu, Malmö
 • Mathias Dahlgren, Matbaren, Stockholm
 • Ruths, Malmö
 • Allegrine, Stockholm
 • Mutantur, Malmö
 • Babette, Stockholm
 • Triton, Stockholm
 • JH Matbar, Ystad

Foto: Gustaf Björlin/Grand Hôtel Stockholm

Annons