Glutenfri påskdessert – macarons med citrus eller bär

Gröna och rosa macarons

Macarons är inte bara vackra och goda, utan även glutenfria. Ett tips när du ska baka macarons är att införskaffa en köksvåg och termometer så du kan mäta exakt mängd och temperatur, macarons gör man nämligen inte göra på en höft!
31 mars, 2015
Macarons med bär.

Macarons med bär.

ca 30 st

Mandelmaränger:

130 g skållad mald mandel/mandelmjöl

150 g florsocker

120 g äggvita

35 g strösocker

150 g strösocker

50 g vatten

ev karamellfärg

Smörkräm:

150 g osaltat rumsvarmt smör

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk vispgrädde

Smaksätt med följande:

Hallon & blåbär

Mixa 1/2 dl tinade valfria frysta bär (inklusive vätskan som kommer från det frysta) med 3 matskedar smörkräm till en slät smet.

Citron & lime

Mixa 2 tsk Lemoncurd eller saften av ½ lime med 3 matskedar smörkräm.

Gör så här:

Skålla mandeln och låt torka ett dygn i rumstemperatur. Mal mandeln i mandelkvarn och sikta ner den i en skål. Tag alternativt färdigmalt mandelmjöl. Tillsätt florsocker och sikta ytterligare en gång.

Dela äggulan från vitan och mät upp äggvitorna i två rena och torra skålar med 60 g i varje. Det är viktigt att det inte kommer äggula med i vitan, då går det ej att vispa upp vitan till ett fast skum.

Blanda 150 g strösocker och vatten i en kastrull till sockerlag och ställ på spisen. Vispa under tiden sockerlagen kokar upp, 60 g äggvita tillsammans med 35 g strösocker, tillsätt lite i taget under vispning, till ett fast mjukt skum.

Koka sockerlagen till 116°, använd en godistermometer alternativt en digital kökstermometer. När sockerlagen uppnått rätt temperatur, häll omedelbart ner den i marängen under kraftig vispning. annars stelnar den i kastrullen. Forstätt sedan vispa i hög hastighet tills marängen svalnat, cirka 5 minuter. Blanda under tiden mandel/florsocker blandningen med de resterande 60 g ovispad äggvita. Tillsätt eventuellt valfri karamell-/pastafärg.

När marängen svalnat, blanda med mandelsmeten. Rör ihop ordentligt och häll upp i en spritspåse. Gärna med rundtyll där öppningen är cirka 1,5 cm. Spritsa ut runda kakor i en femkronas storlek på bakplåtspapper, gärna non-stick/silicon, eller i macaronsform. Sätt ugnen på 160°. Låt kakorna vila i rumstemperatur cirka 45 minuter så att de torkar på ytan, annars spricker de under gräddning. Grädda i mitten av ugnen 11–12 minuter. Låt kallna på plåten.

För smörkrämen: Vispa upp smör fluffigt och tillsätt flor- och vaniljsocker. Fortsätt vispa, tillsätt vispgrädden under vispning och vispa lite till. Smaksätt enligt ovan.

Fyll en spritspåse med kräm, klipp av spetsen. Ta två kakhalvor, spritsa en klick på en kakhalva och tryck ihop med den andra.

Macarons med citrus.

Macarons med citrus.