Matiga rågvåfflor med varmrökt lax

Recept på matiga rågvåfflor med varmrökt lax

Rågvåfflor med varmrökt lax är den perfekta maträtten – god, frasig och mättande! Förutom allt gott som serveras på våfflan så ligger hemligheten i smeten – brynt smör! Det brynta smöret ger nämligen extra gyllene och smakrika våfflor.
12 februari, 2021

Rågvåfflor med varmrökt lax

Fyllig, frasig och mättande variant på våfflor med klassiska svenska smaker.

4 portioner

Du behöver:

25 g smör
½ dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
Salt
2 dl kallt vatten
1 ½ dl vispgrädde

Topping:

125 g blandad småbladssallat
300 g varmrökt lax
2 dl crème fraiche
1 handfull färsk dill

Gör så här:

  1. Bryn smöret gyllene tills det doftar nötigt. Låt svalna. Vispa ner rågmjöl, vetemjöl och salt i vattnet. Vispa grädden lätt fluffig och vänd ner i smeten. Rör ner smöret. Låt smeten sätta sig 10 minuter. Grädda sedan gyllene våfflor.
  2. Skölj och torka sallaten. Dela laxen i mindre bitar med fingrarna. Ta bort eventuella ben. Toppa de ljumna våfflorna med sallat, crème fraiche, lax och dill.

Recept: Emma Martiny, Timm Vladimir Foto: Columbus Leth, Winnie Methmann

LÄS MER:

Tomatvåfflor med mozzarella och tomatpesto

Frasiga örtvåfflor med räkor

Enkelt grundrecept på brynt smör