Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Grundrecept: Rågsurdeg

21 okt, 2015 
AvJenny Norberg
Att göra en egen surdegsgrund tar några dagar på sig att utvecklas, men den tar dina bröd till en nya höjder när den väl är färdig. I det här receptet har vi använt grovt rågmjöl.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Baka eget surdegsbröd! Foto: Malou Holm
Baka eget surdegsbröd! Foto: Malou Holm

Dag 1, kväll:

1 1/2 dl vatten, 37°

1 tsk honung

80 g grovt rågmjöl

Värm en liten keramikskål genom att fylla den med hett vatten, som sedan hälls ut. Rör ut honungen i ljummet vatten och häll över det i den uppvärmda skålen. Bland i mjölet och rör tills alla klumpar löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylskåpet.

Dag 2, morgon:

1 dl vatten, 37°

50 g grovt rågmjöl

Värm en ny skål med varmvatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandningen i den uppvärmda tomma skålen. Rör runt, täck med plast och låt skålen stå varmt.

Dag 2, kväll:

1 dl vatten, 37°

50 g grovt rågmjöl

Upprepa samma procedur som på dag 2:s morgon.

Dag 3, morgon

1 dl vatten, 37°

50 g grovt rågmjöl

Upprepa samma procedur som tidigare.

Dag 3, kväll:

Nu bör surdegen vara färdig, den ska bubbla och dofta syrligt och friskt. Om processen inte kommit igång, låt den stå varmt ytterligare något dygn.

Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 1/2 dl vatten (45°) och 1 msk rågmjöl.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons