Grundrecept: Rågsurdeg

Grundrecept: Rågsurdeg

Att göra en egen surdegsgrund tar några dagar på sig att utvecklas, men den tar dina bröd till en nya höjder när den väl är färdig. I det här receptet har vi använt grovt rågmjöl.
21 oktober, 2015
Baka eget surdegsbröd! Foto: Malou Holm

Baka eget surdegsbröd! Foto: Malou Holm

Dag 1, kväll:

1 1/2 dl vatten, 37°

1 tsk honung

80 g grovt rågmjöl

Värm en liten keramikskål genom att fylla den med hett vatten, som sedan hälls ut. Rör ut honungen i ljummet vatten och häll över det i den uppvärmda skålen. Bland i mjölet och rör tills alla klumpar löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylskåpet.

Dag 2, morgon:

1 dl vatten, 37°

50 g grovt rågmjöl

Värm en ny skål med varmvatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandningen i den uppvärmda tomma skålen. Rör runt, täck med plast och låt skålen stå varmt.

Dag 2, kväll:

1 dl vatten, 37°

50 g grovt rågmjöl

Upprepa samma procedur som på dag 2:s morgon.

Dag 3, morgon

1 dl vatten, 37°

50 g grovt rågmjöl

Upprepa samma procedur som tidigare.

Dag 3, kväll:

Nu bör surdegen vara färdig, den ska bubbla och dofta syrligt och friskt. Om processen inte kommit igång, låt den stå varmt ytterligare något dygn.

Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 1/2 dl vatten (45°) och 1 msk rågmjöl.