Så gör du en fransk Quiche au saumon fumé

Recept på quiche au saumon fumé

Winnie Methmann
Quiche au saumon fumé – en fransk paj med rökt lax och kapris. Gör den till middag och spara en bit till lunch, den är minst lika god att äta dagen efter!
12 maj, 2021
1:18

Efter reklamen: 3 frågor och svar om naturvin

(1:18)

Quiche au saumon fumé

Klassikern quiche är i originalform med rökt skinka, men ibland görs den även med rökt lax – supergott!

Så lagar du en BBquiche au saumon fumé
Winnie Methmann

4 portioner

Du behöver:

200 g vetemjöl
1 tsk salt
100 g kallt smör
1 äggula

Fyllning:

5 ägg
1 dl standardmjölk
Salt och svartpeppar
200 g rökt lax, varm- eller kallrökt
1 handfull färsk dill
2 msk kapris

Till servering:

125 g grönsallad
½ citron
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Blanda mjöl och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och smula ihop det med mjölet. Tillsätt äggulan och rör ihop med en gaffel. Tillsätt 1 msk vatten om degen inte blir smidig.
  2. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä sedan en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen. Pricka botten med en gaffel och förgrädda i ugnen i 10 minuter.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar till fyllningen. Häll ner i den förgräddade pajbotten. Skär laxen i mindre bitar och hacka dillen fint. Fördela de rökta laxbitarna över pajen och strö kapris och dill över. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Servera pajen med grönsallad som vänds ihop med citronsaft, olivolja, salt och peppar.

Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann