Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Prinsesstårta i ugnsform

08 maj, 2025
Recept på prinsesstårta i ugnsform
Vad är det som är smart, gott och perfekt när det är många som ska fika? Catarina Königs prinsesstårta i ugnsform såklart!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Prinsesstårta i ugnsform

Perfekt för trevliga festligheter!

Annons

15 bitar

Tid: 60 minuter + kyl

Du behöver:

5 stora ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl special
1 ½ dl potatismjöl
2 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 krm vaniljpulver
6 stora äggulor
3 msk strösocker
½ dl (rågad) Maizena majsstärkelse
50 g smör
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

6 dl vispgrädde
4–5 dl blåbärssylt

Garnering:

2 gröna marsipanlock (400 g)
1 rosa marsipanlock (200 g)
Florsocker

Så gör du goda sandwichkakor hemmaBrand logo
Så gör du goda sandwichkakor hemma

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170°. Klä en långpanna eller ugnsform, 30 x 40 cm, med bakplåts­papper.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Blanda ihop vetemjöl, pota­-­tismjöl, vaniljpulver och bak-­pulver i en liten skål. Sikta ner det i äggvispet och vänd ihop.
  4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka så bottnen är färdiggräddad. Låt svalna.
  5. Dela bottnen på hälften så du får två bottnar. Diska formen.
  6. Vaniljkräm: Koka upp grädde, mjölk och vaniljpulveri en kastrull. Ta från plattan.
  7. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse med elvisp till det blir fluffigt. Häll över i kastrullen och vispa ihop. Låt krämen tjockna under vispning på låg värme, det ska inte koka. När krämen tjocknat ordentligt, vispa i smöret och vaniljsockret. Häll krämen i en skål och låt svalna, låt sedan stå i kylskåpet.
  8. Montering: Lägg ut de gröna marsipanlocken lite omlott på varandra. Kavla ut till en stor rektangel, se till att den är större än formen och att skarven försvinner.
  9. Vispa grädden fluffig.
  10. Lägg ner den ena bottnen i formen och bred på blåbärssylt. Klicka på vaniljkrämen och bred ut. Lägg på den andra bottnen och bred på ett rejält lager med grädde, ända upp till kanten på formen. Lägg på marsipanlocket, skär av längs kanten med en vass kniv.
  11. Rulla ut den rosa marsipanen och stansa ut rundlar, skär dem i halvmånar och rulla ihop till rosor. Placera på tårtan. Sikta över florsocker.

Recept och foto: Catarina König

Annons