Prästostpaj med brysselkål och granatäpple
- AvLena Söderström
Det är busenkelt att klä även pajen i julig kostym – toppa med brysselkål, granatäpple och en god olivolja.
Prästostpaj med granatäpple
Krämig ostpaj i julig kostym.
6 bufféportioner
Tid: 30 minuter+ tid i kyl och ugn
Du behöver:
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl (180 g)
3 msk vatten, iskallt
1 tsk äppelcidervinäger
Fyllning:
3 ägg
3 dl vispgrädde
½ tsk salt
¼ krm cayennepeppar
200 g riven prästost
Garnering:
2 brysselkål
2 tsk olivolja
Lite flingsalt
2–3 msk granatäppelkärnor
Gör så här:
- Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Ringla över vatten och vinäger och blanda snabbt till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter, tryck också upp lite på kanterna (det håller degen på plats under gräddningen). Låt stå kallt i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200°.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och cayennepeppar. Blanda i osten.
- Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg.
- Ansa brysselkålen och dela dem i blad. Blanda bladen med oljan. Salta.
- Garnera pajen med brysselkålsblad och granatäppelkärnor.
Foto: Lena Söderström

