Prästostpaj med brysselkål och granatäpple

  • AvLena Söderström
Recept på prästostpaj med granatäpple
Det är busenkelt att klä även pajen i julig kostym – toppa med brysselkål, granatäpple och en god olivolja.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Brand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Prästostpaj med granatäpple

Krämig ostpaj i julig kostym.

6 bufféportioner

Tid: 30 minuter+ tid i kyl och ugn

Du behöver:

125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl (180 g)
3 msk vatten, iskallt
1 tsk äppelcidervinäger

Fyllning:

3 ägg
3 dl vispgrädde
½ tsk salt
¼ krm cayennepeppar
200 g riven prästost

Garnering:

2 brysselkål
2 tsk olivolja
Lite flingsalt
2–3 msk granatäppelkärnor

Gör så här:

  1. Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Ringla över vatten och vinäger och blanda snabbt till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter, tryck också upp lite på kanterna (det håller degen på plats under gräddningen). Låt stå kallt i minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 200°.
  3. Vispa ihop ägg, grädde, salt och cayen­nepeppar. Blanda i osten.
  4. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg.
  5. Ansa brysselkålen och dela dem i blad. Blanda bladen med oljan. Salta.
  6. Garnera pajen med brysselkålsblad och granatäppelkärnor.

En värmande äppelglögg – perfekt till julminglet

Brand logo
En värmande äppelglögg – perfekt till julminglet

Foto: Lena Söderström