Plommon- och nektarinpaj med ingefärs- och myntgrädde

En nektarin- och plommonpaj full av sensommarsmaker! Servera med ingefärs- och myntgrädde och dekorera med lite färska hallon och bigarråer.
01 juni, 2010

8 personer

50 minuter

Mördeg:

150 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1 dl kokosflingor (lätt rostade)

1/2 dl socker

1 ägg

1 msk kallt vatten

Fyllning:

3 ägg

2 dl kesella 10 %

1 dl crème fraiche

1 dl strösocker

100 g mandelmassa (riven)

3 färska nektariner

4 färska plommon

2 msk smör

2 msk strösocker

2 tsk malen kanel

1 tsk svarta kardemummakärnor (mortlade)

25 g mandelspån

några färska hallon och bigarråer (till dekoration)

Ingefärs- och myntagrädde:

2 1/2 dl vispgrädde

1 dl kesella

2 msk råsocker

2 tsk finriven färsk ingefära

1 dl mynta (hackad)

Gör så här:

Blanda smör, vetemjöl, riven kokos och florsocker. Tillsätt ägg och kallt vatten, arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

Kavla ut degen och fyll en pajform.

Sätt ugnen på 175°. Dela och kärna ur frukten. Smält smör, strösocker, kanel och kardemumma i het stekpanna. Stek plommon och nektariner gyllene i cirka 3 minuter.

Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning, lägg i frukten med snittytan uppåt. Strö över mandelspån.

Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den får en gyllene färg. Dekorera med lite färska hallon och bigarråer. Vispa grädden och vänd i kesella, råsocker, mynta och den rivna ingefäran. Servera till nektarin- och plommonpajen.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: