Plommon- och mandeltarte med vanilj-crème fraiche

Underbart god plommonpaj med läcker mandelkrämsfyllning. Du kan göra den i förväg och värma pajen försiktigt innan servering, men den är också god kall.
03 november, 2013
Plommon- och mandeltarte.

Plommon- och mandeltarte.

Tips! Vill du variera, blir det också väldigt gott att använda urkärnade körsbär i kakan.

1 stor paj (10–12 bitar)

Du behöver:

ca 10 plommon, halverade och urkärnade

Mördeg:

350 g vetemjöl (knappt 6 dl)

1 nypa salt

175 g osaltat smör

100 g florsocker (drygt 1 1/2 dl)

3 äggulor

Mandelkräm:

175 g mandel (skållad)

115 g osaltat smör

125 g socker (ca 1 1/2 dl)

3 ägg

Till servering:

5 dl crème fraiche + lite vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Blanda alla ingredienser till mördegen i matberedare. Slå in degen i plastfolie och lägg in i kylen ca 30 minuter.
  2. Häll den skållade mandeln i matberedaren och kör tills mandeln är finhackad, tillsätt de övriga ingredienserna till mandelkrämen och blanda väl.
  3. Tryck ut mördegen i en pajform, ca 28 cm i diameter, nagga degen med en gaffel.
  4. Täck pajskalet med folie och fyll formen med torkade ärter, så pajskalet håller formen under gräddning. Förgrädda pajskalet ca 10 min, så det blir gyllenbrunt.
  5. Häll i mandelkrämen och lägg på plommonhalvorna. Grädda i ytterligare 30–40 minuter.
  6. Servera ljummen eller kall, med vispad crème fraiche smaksatt med lite äkta vaniljsocker.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: